You are currently viewing Primorska že na premieri vzela skalp evroligašu

Primorska že na premieri vzela skalp evroligašu

V Zagrebu se je sinoči pričel superpokal lige ABA, ki je že prvi dan postregel z velikim presenečenjem. Zanj je poskrbela slovenska državna prvakinja Koper Primorska, ki je v četrtfinalu na kolena spravila kar branilca obeh regionalnih naslovov Crveno zvezdo in s tem v velikem slogu začela svojo pot med jadransko elito.

Koprčani so Beograjčane v dvorani Dražena Petrovića ugnali z rezultatom 88:82, boj s Srbi pa jih čaka tudi v jutrišnjem polfinalu, saj se bodo v njem pomerili s Partizanom, ki je včeraj s 86:73 premagal Mego Bemax.

Tigri, za katere je bil to sploh prvi preizkus med regionalnimi prvoligaši, so tekmo razumljivo začeli nekoliko zadržano, kar so njihovi izkušenejši nasprotniki s pridom izkoristili in hitro povedli s 6:0, v 5. minuti pa prednost povišali še na 9 točk (7:16).

Dodatna skrb je za trenerja Jurico Golemca prišla minuto za tem, ko je Lance Harris prejel že svojo tretjo osebno napako. A to je njegove soigralce na srečo le še bolj vzpodbudilo. Ti so še bolj strnili svoje vrste, Žan Mark Šiško pa je s slalomom in uspešnim polaganjem tik pred zvokom sirene poskrbel, da je po 10 minutah ekipi ločila le pičla točka (25:26).

Zalet, ki so ga Slovenci dobili v zaključku prve četrtine, so prenesli tudi v nadaljevanje. Nejc Barič je s trojko v 13. minuti poskrbel za prvo vodstvo Primorske (31:29), to pa je nato trajalo vse do konca. Sredi 19. minute je Marko Jagodić Kuridža razliko prvič povišal na +10 (44:34), za najvišje vodstvo Koprčanov pa je poskrbel Šiško, ki je v 37. minuti zadel za 86:69 (+17).

STATISTIKA TEKME MED PRIMORSKO IN ZVEZDO

Potencialni slovenski reprezentant se je na koncu ustavil pri 8 točkah in 7 podajah, najbolj zaslužni za zmago Primorske pa so bili Američana Lance Harris (14 točk in 2 skoka) in Stephen Holt (10 točk in 4 podaje), BosanecAleksandar Lazić (9 točk in 5 skokov) in še posebej Hrvat Marko Jagodić Kuridža, ki je v 30 minutah igre prispeval kar 18 točk, 9 skokov in 6 izsiljenih osebnih napak.

“Na uvodu tekme smo bili nekoliko šibki, fascinirani nad tekmecem, morda celo prestrašeni zaradi nasprotne ekipe in njenega imena. To so Beograjčani izkoristili za nekaj zadetih metov, med njimi tudi takšne ob osebni napaki. A ko so naši fantje zadeli prvi met in začutili, da proti tekmecem lahko igrajo, so pridobili na samozavesti. Uresničilo se je tisto, kar smo na treningih govorili zadnjih nekaj dni – da nikogar ne smemo podcenjevati, obenem pa se nobenega niti bati, saj premoremo kakovost,” je bil po zmagi z reakcijo svojih varovancev zadovoljen trener Jurica Golemac.

Superpokal regionalne lige ABA se bo danes nadaljeval s polfinalnima obračunoma med Cedevito Olimpijo in FMP-jem (ob 17. uri) ter Budućnostjo in Cibono (ob 20.30 uri). Za izrazite favorite veljajo Ljubljančani in Podgoričani.

Jan Kropf

foto: Cibona/Željko Bakšaj

Sorodni prispevki:

Danes začetek bojev na Jadranu

Dodaj odgovor