You are currently viewing Prvoligaške parkete bo naprej ogrel prvi ljubljanski derbi

Prvoligaške parkete bo naprej ogrel prvi ljubljanski derbi

Po enotedenskem premoru zaradi reprezentančnih obveznosti se bo v ligi Nova KBM od danes dalje spet tekmovalo. Na prvi tekmi 8. kola se bosta udarili ljubljanski mestni tekmici Ilirija in Petrol Olimpija, preostali štirje dvoboji pa se bodo odvijali v soboto.

Šiškarji in Stožičani se bodo prvič v sezoni srečali ob 20. uri v legendarni Hali Tivoli, pred prvim ljubljanskim derbijem pa so veliki favoriti branilci naslova, ki so v državnem prvenstvu doslej morali priznati premoč samo Krki in Šenčurju Gorenjski gradbeni družbi.

Povsem drugače pa so sezono začeli Ilirijani, ki so na sedmih odigranih tekmah vknjižili prav toliko porazov in so v ligi Nova KBM še edini brez zmage.

Najboljši strelec in hkrati tudi najkoristnejši igralec Ilirije je ameriški organizator igre Joshua Heath (povprečno 18,6 točke, 8,3 podaje, 5 skokov in 1,4 pridobljene žoge na tekmo), medtem ko je pri Olimpiji najbolj učinkovit črnogorski center Marko Simonović (12,3 točke, 8,7 skoka, 2,3 podaje, 2 ukr. žogi in 1,7 blokade), prvi strelec pa slovenski organizator igre Jan Špan (17 točk).

»Pred nami je za nas najlažja tekma v dosedanjem delu sezone lige Nova KBM. Sproščeno bomo šli v dvoboj z Olimpijo in želim si prikazanega napredka v naši igri,« je pred ljubljanskim derbijem povedal trener Ilirije Saša Dončić, strateg Olimpije Aleksandar Nikitović pa je po poglobljeni analizi nasprotnika dodal:

»Preden začnemo razmišljati o Iliriji, moramo najprej razmišljati o sebi. V tekmo vstopamo kot absolutni favoriti, posledično pa na nas pade tudi odgovornost, da se na obračunu predstavimo v najboljši možni luči. Ilirija se ta trenutek nahaja v zelo nezavidljivem položaju, saj so brez zmage na zadnjem mestu lestvice, dejstvo pa je, da vsi slovenski klubi komaj čakajo na to, da premagajo Petrol Olimpijo. V dvoboj vstopamo zelo osredotočeni na našo predstavo, moštvo Ilirije pa smo preučili do obisti. Vemo, da organizator igre Joshua Heath na parketu prebije več kot 30 minut na tekmo in da je žoga največkrat v njegovih rokah, zato bo velik poudarek na ustavitvi njihove organizacije igre. Hkrati se bomo osredotočali na čvrsto igro v obrambi na vseh ostalih igralnih položajih, saj ima Ilirija veliko število izkušenih košarkarjev. Pot do zmage bo odvisna od naše priprave na dvoboj in naše osredotočenosti na naloge, ki se jih dogovorimo v garderobi.«

Vse ostale tekme 8. kola bodo na sporedu v soboto ob 19. uri. Helios Sunsi bodo gostili Zlatorog, Rogaška bo gostovala pri Krki, Hopsi bodo gostili Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo, trenutno vodilna Sixt Primorska pa bo gostovala pri Šentjurju.

Jan Kropf

foto: KZS/Aleš Fevžer

Dodaj odgovor