You are currently viewing Slovenija med najboljšo osmerico v Evropi!

Slovenija med najboljšo osmerico v Evropi!

Naša mladinska deška reprezentanca je na evropskem prvenstvu elitne divizije A v osmini finala presenetila favorizirano izbrano vrsto Nizozemske in z zmago z 79:72 napredovala med najboljših osem ekip stare celine!

Slovenci so v obračun z Nizozemci krenili odločno in hrabro ter že po prvih petih minutah vodili s kar 15:2, nato pa svojo prednost s trojko Bineta Prepeliča povečali še na 16 točk (20:4) in prvo četrtino dobili s prepričljivih 23:7.

Samozavestnejši varovanci Petra Markovinoviča so z visokim ritmom igre nadaljevali tudi na uvodu druge četrtine in po novih točkah bratranca Klemna Prepeliča v 15. minuti naskok povečali že na 21 točk (30:9), potem pa zadremali na visokem vodstvu in po kar 21 prejetih točkah pred začetkom drugega polčasa vodili samo še za 8 točk (38:30).

Prerojeni Nizozemci se pri tem niso ustavili. V slabi minuti in pol igre v tretji četrtini so popolnoma izničili prednost Slovenije in izid poravnali na 38:38, nato pa so se spet prebudili tudi naši fantje, na krilih atraktivne timske igre naredili delni izid 21:9 in pred zadnjo četrtino povedli z 59:47.

Slovenci so trdoživ odpor tekmecev kljub temu lomili tudi v četrti četrtini, dokončno pa ga zlomili v prvih sekundah zadnje minute tekme, ko so s košem Maja Dušaniča za 79:68 prednost vse do poslednjih dveh sekund zadržali nad 8 točkami.

Na strani Slovenije, ki je na prvenstvu za dve točki prvič metala z več kot 45-odstotno uspešnostjo (60 %; 21/35) in ob tem prav tako prvič zbrala več kot 13 podaj (28), so dvomestno število točk dosegli najkoristnejši igralec tekme Bine Prepelič (15 točk, 8 skokov, 5 podaj in 2 ukr. žogi), Gregor Glas (15 točk in 5 podaj), Rok Nemanič (13 točk in 5 podaj) in Maj Dušanič (10 točk in 1 blokado).

Naša reprezentanca bo s tekmovanjem v grškem Volosu nadaljevala danes ob 18. uri, ko se bo v četrtfinalu srečala z izbrano vrsto Velike Britanije, ki je v osmini finala presenetljivo izločila zasedbo Črne gore (77:62).

Evropsko prvenstvo divizije A za mladince:

Osmina finala, sreda, 31. julij:

NIZOZEMSKA – SLOVENIJA 72:79 (7:23, 23:15, 17:21, 25:20)

Enaruna 21, Kraag 18, Bergens 10; Prepelič in Glas 15, Nemanič 13, Dušanič 10.

STATISTIKA

Peter Markovinovič, selektor slovenske reprezentance:

“Večino tekme smo nadzirali ritem. Razen slabih minut na koncu druge in četrte četrtine, smo tekmo odigrali zelo zrelo. Zavedali smo se, kje preti njihova nevarnost, katero smo z moštveno igro, energijo ter z borbenostjo v obrambi nevrtralizirali. Čestitam fantom za uvrstitev med osem najboljših, vendar želimo korak naprej in višje. Naslednji nasprotniki so ponovno zelo atletsko nadarjeni in fizično dominantni. Velika Britanija je ekipa, ki ima v povprečju kar 22 skokov v napadu. Morali bomo odigrati hrabro ter zbrano vseh 40 minut.”

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki:

Slovenci v osmino finala s 3. mesta
Mladinci vzeli skalp evropskim podprvakom!

Dodaj odgovor