You are currently viewing Slovenija na koncu 10., a z MVP-jem prvenstva

Slovenija na koncu 10., a z MVP-jem prvenstva

Slovenska deška reprezentanca do 16 let je danes končala s tekmovanjem na evropskem prvenstvu divizije A v italijanskem Vidmu, kjer je z izkupičkom 3 zmag in 4 porazov osvojila končno 10. mesto.

Naši kadeti so se za 9. mesto potegovali skupaj z Litovci, ki pa so se še drugič v tem dvoboju izkazali za boljšega nasprotnika in v drugo zmagali z rezultatom 91:77.

Slovenci so proti njim v skupinskem delu tekmovanja klonili s 64:65, poraženi pa so bili še proti Turkom (52:74) in na koncu sedmouvrščenim Srbom (64:67), medtem ko so trojček zmag vpisali proti Estoncem (68:63), Nemcem (72:65) in Severnim Makedoncem (87:80).

Preberite si še: Slovenci za las prekratki za senzacijo

Izbranci trenerja Dejana Gašparina so prvi obračun z Litovci izgubili v zadnji minuti, drugega pa že v prvem polčasu (32:45), ki so ga zaključili z zgolj 8 doseženimi točkami v drugi četrtini (8:20).

Razlike 13 točk jim nato nikakor ni uspelo znižati na manj kot 11 točk (36:37), precej bolj strelsko razpoloženi tekmeci pa so prednost zlahka poviševali. Največ točk je moštvi ločevalo v 34. minuti, ko se je Litva z zabijanjem krilnega igralca Pauliusa Murauskasa oddaljila že za 26 točk (80:54).

Murauskas je bil tudi sicer največji trn v peti Slovencev, saj je v prvem polčasu zbral 10 točk, 5 skokov in 3 izsiljene osebne napake, tekmo pa kot prvi strelec Litovcev končal pri 16 točkah.

STATISTIKA TEKME MED SLOVENIJO IN LITVO

Za Slovenijo je največ (indeksnih) točk prispeval Saša Ciani, ki je vknjižil 16 točk, 9 skokov, 3 blokade in 2 pridobljeni žogi. Šestnajstletni in 205 cm visoki center je bil naš najkoristnejši igralec, najboljši skakalec in najuspešnejši bloker tudi tekom prvenstva, katerega je med vsemi udeleženci končal z najbolj učinkovitim povprečjem – 13,4 točke, 11,4 skoka, 3 blokad, 1,3 pridobljene žoge in 1 podaje.

V Italiji sta nase opozorila tudi krilo Mark Filip Ivanković in organizator igre Urban Klavžar. Prvi je bil naš najboljši podajalec (povprečno 10,6 točke, 4,7 skoka in 3,6 podaje), drugi pa naš najboljši strelec (povprečno 15,6 točke, 3,9 skoka in 2,4 podaje).

»Kljub porazu fantom nimam kaj očitati. Skozi prvenstvo so dajali vse od sebe in ponosno zastopali svojo državo. Danes pa bili tako emotivno, kot fizično izčrpani. Mislim, da je v tej kategoriji pomembno predvsem to, da smo v stiku z najboljšimi, kar smo na tekmah tudi pokazali. Igralci pa imajo možnost tako razvoja, kot dokazovanja na najvišjem nivoju. V kolikor bi želeli posegati višje in si postavljati tekmovalne cilje, bi morali fantje biti skupaj občutno dlje in imeti veliko več mednarodnih izkušenj. Nihče pa ne more zagotoviti, da je to dolgoročno bolje. Zahvalil bi se vsem klubskim trenerjem, ki fante vzgajajo in jim dajejo ogromno znanja. Mislim, da je trend dobrega dela trenerjev v klubih vedno boljši. Manjka pa vizija, kjer bi fantje videli, da si lahko izborijo mesto v članskih ekipah in igrajo na višjem nivoju, kot samo z vrstniki v Sloveniji. Na koncu štejejo članske minute,« je svoje misli ob koncu prvenstva ubesedil selektor Dejan Gašparin.

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki:

Po mlajših članih in mladincih med elito ostali tudi kadeti
Kadeti po pravi drami v boj za obstanek

Dodaj odgovor