You are currently viewing Slovenija osvojila bronasto medaljo!

Slovenija osvojila bronasto medaljo!

Slovenska moška reprezentanca do 18 let je na evropskem prvenstvu divizije A v tekmi za končno 3. mesto z 81:57 porazila gostiteljico Grčijo in po dolgih 17 letih znova ponosno stopila na zmagovalne stopničke!

Naši fantje so leta 2002 v nemškem Böblingenu osvojili srebrno, sinoči pa so se v grškem Volosu dokopali do bronaste kolajne, s katero so se okitili po štirih zmagah in treh porazih.

Odločilno zmago so si priigrali s prevladujočo igro v drugem polčasu (30:55), strelsko navdahnjeni pa so bili še posebej v četrti četrtini, v kateri so na krilih 13 točk Roka Nemaniča in 4 podaj Žige Samarja dali kar 35, prejeli pa le 14 točk.

Nemanič je bil s 17 točkami tretji strelec tekme – več točk od njega sta prispevala Maj Dušanič (18) in Gregor Glas (20), Samar pa se je močno približal osvojitvi svojega drugega trojnega dvojčka, saj je obračun končal z izkupičkom 12 podaj, 10 skokov in 8 točk.

Najkoristnejši igralec, najboljši skakalec in prvi podajalec Slovenije (povprečno 11,6 točke, 8,6 skoka, 7,4 podaje in 1,9 ukr. žoge) je bil za sijajne predstave nagrajen še z uvrstitvijo v najboljšo peterko prvenstva, ki jo sestavljajo še:

grško krilo Nikolaos Rogkavopoulos, turški krilni center Alperen Sengun ter novopečena evropska prvaka iz vrst Španije, center Usman Garuba in krilo Santiago Aldama, ki je bil s povprečjem 18 točk, 7,6 skoka, 2,6 podaje, 2,3 blokade in 1,9 pridobljene žoge proglašen tudi za najbolj učinkovitega igralca tekmovanja.

»Tekma je bila fizično in psihično izredno naporna. Grki so se nam v prvem polčasu dobro upirali. Fantje so se ob glavnem odmoru pogledali v oči, se motivirali in verjeli vase ob ponovni vrnitvi na parket. Verjeli so v naš sistem igre, upoštevali so dogovore in na koncu zasluženo zmagali. Ta uspeh je uspeh vseh trenerjev, ki so delali z generacijo 2001/2002. Vseh trenerjev, ki so s fanti delali na regijskih selekcioniranjih ter nacionalnih programih, predvsem pa bi ga rad posvetil mojemu prijatelju Mirku Jurjavčiču, ker je verjel v te fante in se zavzeto trudi za nemoteno delo vseh mlajših reprezentanc. Zahvalil bi se tudi mojemu štabu in Košarkarski zvezi Slovenije. Čestitke pa seveda našim fantom za izjemen uspeh slovenske mladinske košarke,« je po velikem uspehu mladincev povedal njihov glavni trener Peter Markovinovič, ki bo s svojimi varovanci več kot zaslužen sprejem pred sedežem KZS doživel nocoj ob 21. uri.

Evropsko prvenstvo divizije A za mladince:

Tekma za 3. mesto, nedelja, 4. avgust:

GRČIJA – SLOVENIJA 57:81 (14:12, 13:14, 16:20, 14:35)

Rogkavopoulos 14, Sotiriou 10, Karampelas in Stavrakoukas 8; Glas 20, Dušanič 18, Nemanič 17.

STATISTIKA

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki:

Mladincem uspel veliki preboj v polfinale!
Slovenija med najboljšo osmerico v Evropi!
Mladinci vzeli skalp evropskim podprvakom!

Dodaj odgovor