You are currently viewing Mladincem uspel veliki preboj v polfinale!

Mladincem uspel veliki preboj v polfinale!

Slovenska moška reprezentanca do 18 let je svoje najboljše predstave v grškem Volosu očitno prihranila za zaključek evropskega prvenstva divizije A, saj je po Nizozemski v četrtfinalu ugnala še Veliko Britanijo in se s prvim zmagovitim nizom prebila že do samega polfinala!

Naši fantje so četrtfinalni obračun odprli z atraktivnim in učinkovitim napadom, ki sta ga Žiga Samar in Gregor Glas doslej izvedla že praktično na vsaki tekmi. Po začetnem vodstvu Slovenije s 7:2, sta obe ekipi naredili veliko nepotrebnih napak, kljub temu pa so bili Slovenci tisti, ki so po prvih desetih minutah igre vodili z 18:10.

Britanci so v drugi četrtini zaigrali agresivneje in se počasi, a vztrajno približevali. Selektor Peter Markovinovič je bil tako primoran spremeniti obrambno taktiko, kar se je pokazalo za pravilno odločitev, saj so njegovi varovanci s pritiskom po celem igrišču in consko postavitvijo v nadaljevanju nekoliko omejili napade tekmecev.

Na drugi strani igrišča se je razigral Andrej Stavrov, ki je z dvema uspešnima metoma za tri točke ohranil prednost Slovenije. Naši fantje so v prvem polčasu izgubili kar 10 žog in sicer fizično močnejšim Britancem dopustili doseči kar 12 skokov v napadu, a to na srečo ni bilo dovolj, da bi pred koncem prvega polčasa prišlo do spremembe v vodstvu (28:33).

V prvi minuti drugega polčasa so Britanci hitro dosegli 7 zaporednih točk, izničili prednost Slovencev in povedli s 35:33. Ekipi sta osrednji del tretje četrtine odigrali malce nervozno, kljub temu pa so naši košarkarji uspeli ohraniti mirno kri. Po manjšem naletu so namreč zopet prevzeli vodstvo in si pred začetkom četrte četrtine priigrali 5 točk naskoka (44:49).

V zadnjem delu tekme do novega preobrata ni prišlo. Slovenci so na krilih izjemnih navijačev držali rezultatsko prednost in z moštveno igro navduševali zbrano občinstvo. V športni dvorani Nea Ionia je odmevalo “Mi, Slovenci!”, na igrišču pa je slovenska reprezentanca dobre tri minute pred koncem vodila že z več kot 10 točkami razlike (53:64).

Četrtfinalni obračun se je končal z rezultatom 71:57, ki ga je z uspešnima prostima metoma postavil Alen Malovčič. Pri Sloveniji je bil strelsko sicer znova najbolj razpoložen Bine Prepelič, ki se je tokrat ustavil pri 16 točkah, naš najkoristnejši igralec pa je bil Žiga Samar, ki je s 14 točkami, 14 podajami in 10 skoki osvojil kar trojnega dvojčka.

Izbrana vrsta Slovenije bo imela jutri zaslužen dan počitka, v soboto pa jo čaka več kot zasluženo polfinale, v katerem se bo ob 18. uri zoperstavila reprezentanci Turčije.

Evropsko prvenstvo divizije A za mladince:

Četrtfinale, četrtek, 1. avgust:

VELIKA BRITANIJA – SLOVENIJA 57:71 (10:18, 18:15, 16:16, 13:22)

Okros 17, Evbuomwan 8, Chive 7; Prepelič 16, Samar 14, Stavrov 11.

STATISTIKA

Peter Markovinovič, selektor slovenske reprezentance:

“Danes smo dokazali, da ne spimo na uspehu in dobri predstavi ob včerajšnji zmagi. Iz nje smo izčrpali novo energijo in zasluženo premagali neugodne Britance. Čaka nas en dan počitka, nato pa novim zmagam naproti.”

Jan Kropf/KZS

foto: FIBA

Sorodni prispevki:

Slovenija med najboljšo osmerico v Evropi!
Slovenci v osmino finala s 3. mesta

Dodaj odgovor