You are currently viewing Mlajši člani tik za prvo deseterico

Mlajši člani tik za prvo deseterico

Slovenska moška reprezentanca do 20 let je danes v drugem največjem izraelskem mestu Tel Avivu zaključila s tekmovanjem na evropskem prvenstvu divizije A, kjer je osvojila končno 11. mesto in si s tem zagotovila obstanek med evropsko elito.

Svojo zadnjo zmago je Slovenija dosegla nad Črno goro, ki jo je po razburljivi igri v poslednjih 24 sekundah ugnala s 75:73, pred tem pa premagala še Italijo (74:64) in Litvo (84:72) ter izgubila proti Grčiji (80:89 in 79:90), kasnejši podprvakinji Španiji (53:71) in Poljski (77:80).

Varovanci selektorja Dejana Jakare se lahko hudujejo le nad porazom proti na koncu 14. uvrščenim Poljakom, saj so imeli vsi njihovi ostali krvniki letos precej bolj izkušeno zasedbo. Od lanske dvanajsterice so namreč Grki zadržali kar 6, Španci pa 5 igralcev, medtem ko sta na naši strani na lanskem prvenstvu nižje divizije B igrala le kapetan Miha Škedelj in njegov soigralec pri novomeški Krki, Jakov Stipaničev.

Na evropskem prvenstvu se je za našega najkoristnejšega igralca izkazal branilec Cedevite Olimpije David Kralj, ki je v povprečno 29 minutah na tekmo dosegal 16,2 točki, 5,7 skoka, 3,2 podaji in 1 pridobljeno žogo.

Kralj je bil tudi naš prvi strelec in najboljši skakalec, medtem ko je mesto najbolj uspešnega podajalca Slovenije (povprečno 3,3 podaje) zasedel organizator igre Helios Sunsov Nejc Klavžar, ki je bil s povprečno 15,6 točke na srečanje tudi naš drugi najboljši strelec.

Tretji najbolj učinkovit igralec in strelec slovenske reprezentance je bil krilni igralec Miha Škedelj, ki je nastope v Izraelu sklenil s povprečjem 10,7 točke, 4,1 skoka in 1,6 podaje.

»Tekma proti Črni gori je bila fizično izredno zahtevna. Igrajo čvrsto košarko in pod obročem jih je izredno težko zaustaviti. Simonovič je bil praktično nezaustavljiv. Smo pa uspeli zaustaviti njihove zunanje igralce, kar je na koncu dalo rezultat. Fantom bi čestital za izredno dobro odigrano prvenstvo. Dali so vse od sebe in to je vse, kar šteje. Izredno sem ponosen, da sem lahko vodil to ekipo. Zahvalil bi se tudi celotnemu štabu. Vsak je opravil izjemno delo. Nenazadnje bi se zahvalil tudi Košarkarski zvezi Slovenije, ki nam je omogočila vrhunske pogoje za delo,« je po koncu evropskega prvenstva divizije A povedal selektor Dejan Jakara.

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki:

Slovenci že v prvem poskusu obstali med elito
Mlajši člani za uvod proti predlanskim prvakom
Mladinke za seboj pustile 12 ekip

Dodaj odgovor