You are currently viewing Slovenci že v prvem poskusu obstali med elito

Slovenci že v prvem poskusu obstali med elito

Slovenska izbrana vrsta mlajših članov je na evropskem prvenstvu divizije A na svoji prvi tekmi za končno razvrstitev premagala reprezentanco Italijo (64:74) in si s tem že zagotovila obstanek med elito.

Podobno kot na obračunu s Španijo, so izbranci trenerja Dejana Jakare dvoboj otvorili s trojko, ki pa so jo takoj v naslednjem napadu Italije tudi prejeli. Kot je bilo za pričakovati, sta se ekipi vseskozi izmenjavali v vodstvu, a vendar je bila po prvih 10 minutah igre v prednosti Slovenija (14:16).

V prvi četrtini sta našim zahodnim sosedom največ težav povzročala kapetan Miha Škedelj (7 točk) in David Kralj (5), ki je enak delež točk prispeval tudi v drugi četrtini in za povrh Sloveniji z uspešnim metom z razdalje ob polčasu zagotovil naskok 5 točk (30:35).

Začetek tretje četrtine je pripadel Italijanom, ki so že po petih minutah igre izničili prednost Slovenije. Kljub slabšemu začetku pa so Slovenci na krilih Kralja in Jakova Stipaničeva (v 3/4 skupaj do 11 točk) obdržali rezultatsko prednost in jo po trojki Nejca Klavžarja, 17 sekund pred koncem tretje četrtine, povišali še na 8 točk (44:52).

Slovenija je tako pred zadnjimi 10 minutami vodila z najvišjo prednostjo na tekmi, v visokem ritmu pa nadaljevala tudi v odločilni četrtini. V 34. minuti je Adrian Hirschmann s trojko razliko povečal na +9 (48:57), naslednje 3 minute pa so potem pripadle Italiji, ki se je približala na vsega 4 točke.

Dve minuti in pol pred koncem je po odlični podaji Kralja trojko zadel še Leon Stergar, po njegovem košu pa sta bila vnovič uspešna še Klavžar in Kralj in vodstvo Slovencev je 90 sekund pred koncem naraslo na 11 točk (56:67). Italijani so v preostalih sekundah tekme prehitro zaključevali napade in z osebnimi napakami prekinjali napade naših fantov, slednji pa so bili pri izvajanju prostih metov dovolj zbrani, da vodstva niso izpustili iz rok (64:74).

Na letošnjem evropskem prvenstvu so mejo 10 točk prvič presegli kar štirje slovenski košarkarji. David Kralj je z 21 točkami in 12 skoki v statistiko vpisal dvojnega dvojčka, Nejc Klavžar, Jakov Stipaničev in Leon Stergar pa za zmago pristavili 16, 14 in 10 točk.

Slovenska moška reprezentanca do 20 let bo po zagotovljenem obstanku s tekmovanjem nadaljevala v soboto, ko se bo ob 20. uri za razvrstitev od 9. do 12. mesta ponovno pomerila z Grčijo, proti kateri je v 1. krogu skupine D izgubila z 79:90.

Evropsko prvenstvo divizije A za mlajše člane:

Tekma za razvrstitev od 9. do 16. mesta, četrtek, 18. julij:

ITALIJA – SLOVENIJA 64:74 (14:16, 16:19, 14:17, 20:22)

Caruso 17, Pajola 12, Stefanini 11; Kralj 21, Klavžar 16, Stipaničev 14.

STATISTIKA

Dejan Jakara, selektor slovenske reprezentance:

“Mislim, da smo danes odigrali res odlično tekmo. Izpeljali smo jo točno tako, kot smo si jo zamislili. Prvenstvo je letos izredno močno, Srbija in Italija bosta igrala za obstanek in ena od ekip bo izpadla v B divizijo. Čestitke fantom za vse, kar so do sedaj pokazali na parketu. Res se borijo do zadnjega atoma moči zato je vse, kar se nam dogaja na tem prvenstvu, več kot zasluženo!”

Jan Kropf/KZS

foto: FIBA

Sorodni prispevki:

Mlajši člani po porazu v lov na obstanek
Mlajši člani do prve in še kako pomembne zmage
Slovenci evropsko prvenstvo začeli s porazom

Dodaj odgovor