You are currently viewing Kadeti po pravi drami v boj za obstanek

Kadeti po pravi drami v boj za obstanek

Slovenska moška reprezentanca do 16 let je na evropskem prvenstvu divizije A v italijanskem Vidmu včeraj klonila na tekmi osmine finala, zato se bo do konca tekmovanja borila samo še za obstanek.

Tako kot lani, je Sloveniji tudi letos uvrstitev v četrtfinale preprečila Srbija, ki je tokrat v precej razburljivejši končnici znala ohraniti mirnejšo kri in zmagala s končnim rezultatom 67:64.

Slovenci so tekmo začeli spodbudno in po 20 doseženih točkah v prvi četrtini (David Križanič in Urban Klavžar po 5) povedli z 20:17, nato pa so Srbi prestavili v višjo prestavo, z bolj učinkovito igro dobili naslednji dve četrtini (16:15 in 16:13) in si pred zadnjimi 10 minutami igre zagotovili minimalno prednost (49:48).

Srbi so vodstvo v svojih rokah držali vse do zadnjih 135 sekund, potem pa je Klavžar izid izenačil na 62:62 in s tem poskrbel za dramatičen zaključek tekme.

V dih jemajoči končnici so več zbranosti pokazali varovanci nekdanjega trenerja Olimpije Saše Nikitovića, ki so z dvema zaporednima košema naskok hitro povečali na 4 točke (66:62), izbranci Dejana Gašparina pa so v poslednjih 33 sekundah do velikega preobrata skušali priti z metoma za dve in tri točke. Prvega so zadeli, drugega pa zgrešili in nesrečno izgubili s 64:67.

STATISTIKA TEKME MED SLOVENIJO IN SRBIJO

Na strani Srbije je bil nezaustavljiv predvsem krilni center Matija Belić, ki je obračun končal z izkupičkom 22 točk, 12 skokov, 2 podaj in 1 blokade, na strani Slovenije pa je najbolj učinkovito predstavo prikazal center Saša Ciani, ki je zbral 15 skokov, 8 točk, 3 blokade in 1 pridobljeno žogo.

»Žal nam ni uspelo zmagati praktično dobljene tekme. Nasprotnik je bil v odločilnih trenutkih boljši v skoku, mi pa premalo natančni s črte prostih metov (18/33 oz. 54,5 %; op.p.). V sredo je nova najpomembnejša tekma na prvenstvu,« je grenak poraz ubesedil slovenski selektor Dejan Gašparin.

Slovence sedaj čaka boj za končno 9. mesto oziroma obstanek v elitni diviziji, ki ga bodo naši fantje začeli že danes, ko se bodo ob 14.15 uri najprej zoperstavili Nemčiji.

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki: Slovenci za četrtfinale s starimi znanci

Dodaj odgovor