You are currently viewing Mladinci odpotovali na evropsko prvenstvo

Mladinci odpotovali na evropsko prvenstvo

Slovenska moška reprezentanca do 18 let se je danes dopoldne odpravila na pot proti grškem obalnem mestu Volos, kjer se bo od 27. julija do 4. avgusta odvijalo letošnje evropsko prvenstvo divizije A.

Varovanci selektorja Petra Markovinoviča bodo s tekmovanjem začeli v skupini C, kjer se bodo po vrsti pomerili z izbranimi vrstami Francije, Latvije in gostiteljice Grčije.

Sodeč po rezultatih z lanskega prvenstva Slovence že v predtekmovanju čakajo najtežje preizkušnje, saj bodo Latvijci v Grčiji branili srebrno, Francozi pa bronasto odličje, medtem ko so Grki lani v latvijski Rigi zasedli predpredzadnje, 14. mesto. Naslov prvaka so osvojili Srbi.

Slovenija je lani nastopala na prvenstvu divizije B, kjer si je priborila srebrno kolajno, ki njen največji uspeh predstavlja tudi v diviziji A. V njej se je na stopničke povzpela v Nemčiji, kjer je leta 2002 zaostala le za Hrvaško.

V makedonskem Skopju je bil naš najbolj učinkovit igralec branilec Petar Vujačić, ki ga letos ni več v ekipi, zato pa so v njej še zmeraj prisotni organizatorja igre Žiga Samar in Rok Nemanič, branilca Gregor Glas in Andrej Stavrov ter krilni center Bine Prepelič.

Kapetan Glas je bil lani naš prvi strelec in drugi najkoristnejši igralec (povprečno 15,4 točke in 3 skoki), Samar pa prvi podajalec in tretji najkoristnejši igralec (povp. 9 točk in 3,8 podaje).

Barve Slovenije bodo branili tudi organizator igre Dominik Praljak, branilec Primož Kmetič, krili Alen Malovčič in Luka Ščuka, krilni center Maj Dušanič ter centra Klemen Smrekar in Mark Babšek Vrečko.

»Na prvenstvo se odpravljamo z visokimi pričakovanji, cilj je četrfinale. Pot do tja nas pelje skozi težko skupino. Naši prvi nasprotniki, ki so tudi favoriti za končno prvo mesto, so Francozi, ki so vedno atletsko in fizično dominantni. Drugi dan nas čakajo Latvijci, ki so odličilni pri metu za tri točke, tretji dan pa domačini prvenstva, Grki. Gre za specifično tekmovanje, kjer v devetih dneh odigraš sedem tekem, verjamem pa, da smo za ta sistem tekmovanja izbrali dvanajst pravih fantov, ki bodo odgovorili vsakemu nasprotniku. Prijateljske tekme so pokazale, da smo z agresivno obrambo, s pravo energijo in zbranostjo od prve sekunde dalje trn v peti vsakega nasprotnika,« je pred začetkom prvenstva optimističen selektor Peter Markovinovič, ki ga s fanti prva preizkušnja čaka v soboto ob 13.30 uri.

Jan Kropf

foto: KZS; FIBA

Sorodni prispevki:

Mlajši člani tik za prvo deseterico
Mladinke za seboj pustile 12 ekip

Dodaj odgovor