You are currently viewing Luka Dončić popeljal Dallas v finale lige NBA!

Luka Dončić popeljal Dallas v finale lige NBA!

Luka Dončić in Kyrie Irving sta na peti tekmi finala Zahoda dosegla po 36 točk. Razigrani košarkarji Dallasa so zasenčili Minnesoto in jo ugnali s 124:103. Mavericksi so dobili serijo s 4:1 v zmagah in se bodo v velikem finalu pomerili z Bostonom.

25-letni Ljubljančan je postal MVP finala Zahoda, prejel je prestižni pokal Magica Johnsona. V velikem finalu, ki se bo začel naslednji četrtek v TD Gardnu v Bostonu, bo zaigral prvič.

Dončić je postavil temelje za četrto zmago v konferenčnem finalu, saj je v uvodni četrtini dosegel 20 točk, celotna ekipa Minnesote pa le 19! Zbral je deset skokov, pet podaj in dve ukradeni žogi. Iz igre je zadel 14 od 22 metov, od tega šest od desetih za tri točke.

“Nisem še dojel, da smo se prebili v finale. To je res neverjetno. Zdaj moramo uživati, vsi pa se zavedamo, da potrebujemo še štiri zmage do naslova. Zavedal sem se, da moram zadeti mete v prvi četrtini, potem pa me bodo podvajali in drugi bodo imeli ogromno prostora,” je poudaril Dončić, ki je bil gost v studiu televizijske postaje TNT.

“Luka je narekoval ritem v napadu in obrambi v prvi četrtini. Vsi soigralci so mu sledili. Prvi polčas smo odigrali na zares visoki ravni, tudi v tretji četrtini nismo popustili. Ko sta Luka in Kyrie v taki formi, nas je težko premagati. Res smo srečni, da bomo predstavljali zahodno konferenco v finalu,” je na novinarski konferenci razmišljal trener Jason Kidd, ki je bil nosilec igre Mavericksov v finalu 2011.

STATISTIKA TEKME MED DALLASOM IN MINNESOTO

Irving (14/27 iz igre, 4/10 za tri točke) je bil prav tako neustavljiv. P. J. Washington je dodal 12 točk in 7 skokov, Daniel Gafford pa 11 točk in devet skokov. Na parket se je po poškodbi vratu na tretji tekmi vrnil novinec Dereck Lively ter dosegel 9 točk in 8 skokov.

Dallas je zadel 55 odstotkov metov iz igre (46/84), tudi met izza črte je bil zelo dober (15/34). Skok so prav tako dobili Mavericksi (45:41).

Pri Minnesoti sta po 28 točk dosegla zvezdnika Karl-Anthony Towns (12 skokov) in Anthony Edwards. Večino točk sta dosegla v drugem delu, ko je bila tekma že odločena. Drugi igralci so bili nerazpoloženi. Volkovi so zadeli le 10 trojk v 32 poskusih, iz igre so metali 42-odstotno (38/89).

“V tej seriji niti na eni tekmi nismo igrali dobro. Proti Phoenixu in Denverju je šlo vse po načrtih, v tej seriji pa met ni stekel,” je povedal Edwards.

Dallas je šestič igral v konferenčnem finalu in tretjič napredoval do velikega finala. V sezoni 2005/06 so morali Mavericksi po vodstvu z 2:0 v zmagah priznati premoč Miamiju, isto franšizo pa so premagali junija 2011 s 4:2 v zmagah, ko je bil MVP finalne serije legendarni Dirk Nowitzki.

Jan Kropf

foto: AP