You are currently viewing Slovenci v sedmih NBA finalih do petih naslovov

Slovenci v sedmih NBA finalih do petih naslovov

Se bo z naslovom najmočnejše košarkarske lige na svetu drugič zapovrstjo okitil Slovenec? Prav mogoče, a do zdaj so bili finali lige NBA igralsko za naše rojake precej zakleti.

Doslej je v finalih Lige NBA sodelovalo pet slovenskih košarkarjev, kar štirje so se po zaslugi svojih ekip na koncu veselili naslova prvaka, dvignili pokal Larryja O’Briena in prejeli šampionski prstan. Dva med njimi imata kar dva prstana prvakov. A vsaj do letošnjega junija je bil slovenski delež na parketu v finalih precej pičel.

Vlatko Čančar je lani postal prvak z Denver Nuggetsi, a v finalu proti Miamiju (4:1 v zmagah) ni dobil priložnosti za igro. V končnici je Koprčan zaigral le na štirih tekmah za dve ali tri minute, v konferenčnem finalu in velikem finalu pa ni stopil na parket.

Nazadnje je tako od Slovencev v finalu Lige NBA zaigral Goran Dragić, ki je moral v mehurčku koronske sezone 2019/20 priznati premoč Los Angeles Lakersom (2:4 v zmagah). A Miami Heat je brez realnih možnosti za naslov ostal ravno zaradi velike smole Ljubljančana.

Zdaj upokojeni Gogi se je pred štirimi leti na prvi finalni tekmi poškodoval po dobrih 15 odigranih minutah, potem ko je že prispeval 6 točk. Ob grožnji izpada Vročice je prvi organizator igre pohitel, kolikor se je dalo in stisnil zobe ter se vrnil na šesti tekmi, a vidno načet lahko prispeval le 5 točk in Jezerniki so slavili naslov prvaka.

Kot prva Slovenca z naslovom prvaka v Ligi NBA sta v sezoni 2004/05 postala Beno Udrih in Rašo Nesterović, ki sta bila takrat soigralca pri San Antonio Spursih. Nesterović je proti Detroitu odigral na prvih 4 tekmah: od le minute do 14 minut, v skupno 22 minutah igre pa je prispeval le 2 točki. Udrih je na parket stopil na 5 od 7 tekem tistega napetega finala: na drugi tekmi je prispeval 7 točk, na peti pa 5 točk. Na odločilni 7. tekmi sta oba Slovenca obsedela na klopi, Spursi pa so na krilih Tima Duncana in Manuja Ginobilija z 81:74 in 4:3 v zmagah prišli do naslova.

Udrih je s Spursi slavil tudi v sezoni 2006/07, ko je imel še manjšo vlogo. V dvoboju proti Clevelandu je Savinjčan vstopil v igro le za nekaj sekund na prvih dveh finalnih tekmah, nato pa ostal neuporabljena rezerva ob “metli” Ostrog za naslov prvaka z gladkih 4:0 v zmagah.

Največkrat, kar trikrat je v finalih Lige NBA, je zaigral, in to trikrat zaporedoma Saša Vujačić, ki je bil član najbolj zvezdniške ekipe v zgodovini – Los Angeles Lakersov. V sezoni 2007/08 je Vujačič z Lakersi izgubil finale proti Bostonu z 2:4 v zmagah, nato se je naslednji dve sezoni veselil naslova prvakov: leta 2009 proti Orlandu (4:1) in poleti 2010 proti Bostonu (4:3 v zmagah).

Pod črto: pet zmag v sedmih finalnih serijah za ekipe s Slovenci. Peterica različnih igralcev je skupaj pri tem dosegla 96 točk, od tega Vujačić 71.

Številke, ki jih bo moral Luka Dončić preseči, če želi postaviti piko na i izjemni sezoni.

Jan Kropf

foto: Profimedia