You are currently viewing Oslabljeni evropski prvaki upajo na čudež

Oslabljeni evropski prvaki upajo na čudež

Selektor slovenske članske reprezentance Radovan Trifunović je razkril seznam 13 košarkarjev, ki se bodo v ponedeljek zbrali na pripravah za 5. cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Izbrana vrsta se bo zbrala v Ljubljani, priprave pa bo opravila v Čatežu, kjer bo pred sredinim odhodom v Ukrajino opravila tri treninge. Slovenci se bodo v četrtek v Zaporožju pomerili z Ukrajinci, po vrnitvi v domovino pa jih v nedeljo, 2. decembra, čaka še domači dvoboj z Latvijci.

Slovenija na lestvici skupine I z 2 zmagama in 6 porazi trenutno zaseda 6. oziroma zadnje mesto, za uvrstitev na svetovno prvenstvo pa ima samo še teoretične možnosti. Če želi naslednje leto nastopati na Kitajskem, mora na zadnjih 4 tekmah vknjižiti prav toliko zmag, ob tem pa upati na niz porazov Ukrajine, Črne gore in Latvije, ki imajo 2 oziroma 3 zmage več.

Na seznamu za peti cikel kvalifikacij so Aljaž Bratec, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Urban Durnik, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jan Kosi, Miha Lapornik, Blaž Mesiček, Edo Murić, Matic Rebec in Jan Špan, v primerjavi s postavo za četrti cikel pa manjkajo Jurij Macura, Blaž Mahkovic, Anthony Randolph, Luka Rupnik, Gašper Vidmar, Luka Vončina in Saša Zagorac.

Macuri je Baskonia prepovedala udeležbo v kvalifikacijah, za Mahkovica in Vončino se selektor ni odločil, Randolph je končal reprezentančno kariero, Rupnika ni zaradi lažje poškodbe tetive, Vidmar, namesto katerega bo kapetanski trak odslej nosil Murić, bo tokratno reprezentančno akcijo izpustil zaradi utrujenosti, Zagorac pa je svoje mesto prepustil mlajšim kandidatom.

»Za peti cikel kvalifikacij smo na seznam uvrstili trinajst igralcev. Od našega zadnjega druženja ni večjih sprememb. Resda tokrat ne moremo računati na Gašperja Vidmarja, s katerim smo se po pogovoru odločili, da tokratno reprezentančno akcijo izpusti, Saša Zagorca, ki želi priložnost ponuditi mlajšim igralcem, ter Luke Rupnika, ki ima poškodovano tetivo. V postavo bomo še naprej uvrščali mlade košarkarje. Pred nami sta dve zahtevni tekmi in ne glede na močno pomlajeno reprezentanco ter trenutno stanje na lestvici, bomo obe tekmi odigrali na zmago. Motiv je velik in upam ter verjamem, da se bomo prikazali v dobri luči,« je pred novim delom kvalifikacij povedal slovenski selektor Radovan Trifunović.

Jan Kropf

foto: KZS/Aleš Fevžer

Dodaj odgovor