You are currently viewing Reprezentanca dobila novega selektorja

Reprezentanca dobila novega selektorja

V nadaljevanju kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2022 bo slovensko moško člansko reprezentanco vodil Aleksander Sekulić, ki ga je na korespondenčni seji že potrdil izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije.

42-letni trener je po diplomiranju na beograjski Fakulteti za šport svojo trenersko pot začel na Slovanu, kjer je sprva treniral mlajše selekcije. V sezoni 2004/2005 se je članski ekipi s Kodeljevega pridružil kot pomočnik trenerja in čez dve sezoni že samostojno vodil moštvo. Kasneje je v Sloveniji deloval še pri Triglavu, Krki, Škofji Loki in Kopru Primorski. S Krko je leta 2012 osvojil naslov državnega prvaka. Jeseni 2017 ga je klubska trenerska pot prvič popeljala na tuje, saj je postal pomočnik trenerja v češkem Nymburku, kjer to vlogo opravlja še danes.

Tudi Sekulićeva trenerska reprezentančna pot ima bogato zgodovino. Leta 2006 je sodeloval z reprezentanco do 20 let in se na evropskem prvenstvu v Izmirju veselil bronaste kolajne. Istega leta je postal tudi članski pomočnik selektorja Aleša Pipana. V članski reprezentanci je asistiral še Božidarju Maljkoviću, na poti do naslova evropskih prvakov Igorju Kokoškovu ter nazadnje Radovanu Trifunoviću. Samostojno je vodil mladi reprezentanci do 18 in 20 let ter leta 2018 tudi člansko B zasedbo.

Pred slovensko izbrano vrsto sta v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo še dva tekmovalna cikla. Prvi bo na sporedu že med 23. novembrom in 1. decembrom, ko bo arena Stožice gostila Fibin mehurček skupine F. Slovence na domačem parketu čakata obračuna z Ukrajinci (28.11.) in Madžari (30.11.), prihodnje leto pa se bodo na še neznani lokaciji pomerili še z Avstrijci (19.2.) in vnovič z Ukrajinci (21.2.). V dosedanjem delu kvalifikacij je Slovenija odigrala dve tekmi ter bila ob porazu proti Madžarski (75:77) in zmagi proti Avstriji (85:78) polovično uspešna.

»Vodstvu Košarkarske zveze Slovenije se zahvaljujem za zaupanje. Vodenje članske reprezentance svoje države je izjemna čast ter hkrati tudi velika obveza in odgovornost, ki se ju dobro zavedam. Vedno sem bil z velikim veseljem del reprezentančne zgodbe in že komaj čakam, da se s fanti čez dobra dva tedna zberemo. Kljub epidemiji, ki se širi po svetu, se šport še odvija in vsi seveda upamo, da bo tako tudi ostalo. Po dolgem premoru so bili fantje lačni košarke, kar je opazno tudi v teh uvodnih mesecih klubskih tekmovanj. Reprezentanti v svojih sredinah kažejo dobre predstave in le želim si, da bodo formo obdržali še naprej ter, kar je najbolj pomembno, ostali zdravi. V naslednjih dneh nas čaka dokončna sestava strokovnega štaba ter priprava seznama reprezentančnih kandidatov za tekmi proti Ukrajini in Madžarski. Nekaj pa je že jasno. Na obeh tekmah nas bo zanimala le zmaga,« je v svojih prvih besedah povedal novi selektor reprezentance Aleksander Sekulić, generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović pa je dodal:

»Po številnih pogovorih, ki sva jih s predsednikom Matejem Erjavcem opravila z Dimitriosom Itoudisom, smo na koncu vsi prišli do zaključka, da ni realno, da bi, kljub obojestranski želji, v tem trenutku sklenili sodelovanje. Tako smo rešitev poiskali znotraj obstoječega štaba članske reprezentance in se za vodenje reprezentance v aktualnih kvalifikacijah hitro vse dogovorili z Aleksandrom Sekulićem. Sekulić je v slovenski reprezentančni košarki aktiven že vse od leta 2006, dobro pozna igralce ter tudi sam sistem, saj je kot članski pomočnik sodeloval s številnimi selektorji. Znanja, energije in želje po dokazovanju mu ne manjka in prepričan sem, da se bo izkazal tudi kot glavni trener. Igralci mu zaupajo in verjamem, da bodo to novembra in februarja pokazali tudi na igrišču. Po koncu kvalifikacij se bomo usedli in skupaj pripravili smernice za nadaljnje delo. Žal pa tudi spomladi na izbor selektorja ne bo vplival le športni vidik, temveč na žalost še naprej takratna situacija v evropski in svetovni košarki. A do pomladi je še nekaj časa. Trenutno vsi že nestrpno čakamo, da najprej dekleta in nato fantje nadaljujejo s kvalifikacijami in športne navdušence razveselijo z dobrimi igrami.«

KZS

foto: KZS

Dodaj odgovor