You are currently viewing Dončić sanjsko, Dragić učinkovito, oba pa zmagovito

Dončić sanjsko, Dragić učinkovito, oba pa zmagovito

V Združenih državah Amerike se je na zadnji dan minulega tedna začela nova sezona košarkarske lige NBA, v kateri po letu 2017 zopet stiskamo pesti za trojico slovenskih košarkarjev.

Dve leti nazaj so barve Slovenije predstavljali Goran Dragić, Beno Udrih in Aleksander Vujačić, letos pa 33-letnemu organizatorju igre Heata čez lužo družbo delata njegova zlata reprezentančna soigralca, 20-letni branilec oziroma krilo Mavericksov Luka Dončić in 22-letno krilo Nuggetsov Vlatko Čančar.

Goran je svojo 11. ligaško sezono začel v Miamiju, kjer je s 120:101 odpravil Memphis Grizzliese, Luka je v svojo 2. ligaško sezono krenil v Dallasu, kjer je prav tako sinoči s 108:100 premagal Washington Wizardse, novinec Vlatko pa je uvodno zmago Denverja v gosteh pri Portland Trail Blazersih (100:108) pospremil v civilu.

STATISTIKA TEKME MED MIAMIJEM IN MEMPHISOM
STATISTIKA TEKME MED DALLASOM IN WASHINGTONOM

Na uvodu 74. sezone lige NBA je najbolj zablestel Dončić, ki je za prvo zmago Mavsov v 34 minutah igre prispeval prav toliko točk (6/8 za eno, 8/10 za dve in 4/9 za tri), s tem pa postal celo prvi igralec pod 21 leti, ki je na otvoritveni tekmi sezone dosegel rekordnih 34 točk.

Najboljši novinec lanske sezone je zadel prvi koš na tekmi, po njem pa prvič v navezi z Latvijcem Kristapsom Porzingisom največ točk dosegel v drugi četrtini (38:23), ko je bil s kar 15 doseženimi točkami glavni razlog za preobrat Dallasa (62:48), ki vodstva nato ni več izpustil iz rok.

Luka je poleg izjemnega strelskega izkupička zbral še 9 skokov, 3 podaje in 2 pridobljeni žogi, njegovo nepozabno predstavo pa je nekoliko skazilo le preveliko število izgubljenih žog (6).

Sinoči se je odlično odrezal tudi Dragić, ki je dvoboj z Grizliji sicer začel s klopi, a mu je kljub temu uspelo doseči drugo največjo bero točk v ekipi Vročice. V 25 minutah je namreč osvojil 19 točk (9/10 za eno, 2/5 za dve in 2/4 za tri), tem pa dodal še 3 podaje in skoke, 1 pridobljeno žogo in tudi kar 2 blokadi.

Goran je kar 11 od 19 točk vknjižil v tretji četrtini (29:24), Miami pa je tekmo tudi brez novega prvega zvezdnika Jimmyja Butlerja (družinske težave) prelomil v prvi polovici četrte četrtine, v kateri je s fenomenalnim delnim nizom 24:1 (Justise Winslow 9, Chris Silva 8, Kendrick Nunn 5 in Dragić 2) naredil preobrat in slabih pet minut pred koncem povedel za kar 20 točk (107:87).

V naslednjem obračunu se bosta Dallas in Miami v soboto v gosteh zoperstavila New Orleans Pelicansom in Milwaukee Bucksom, Denver pa bo isti dan gostil Phoenix Sunse.

Jan Kropf

foto: YouTube.com

Dodaj odgovor