You are currently viewing FOTO: Državni prvaki začeli s pripravami na novo sezono

FOTO: Državni prvaki začeli s pripravami na novo sezono

Dva meseca in pol po koncu šampionske sezone koprski košarkarji obračajo nov list. Slovenski državni in pokalni prvaki, ki bodo v prihodnje nastopali pod imenom Koper Primorska, so v ponedeljek v domači Areni Bonifika začeli s pripravami na novo sezono.

V koprskem klubu so tudi to poletje v svojih vrstah uspeli zadržati vse najpomembnejše stebre ekipe, ki je v minuli sezoni osvojila vsa štiri tekmovanja, v katerih je nastopila. Poleg treh slovenskih lovorik (državno prvenstvo, Pokal Spar, Superpokal Slovenije) so na Obali v svoje vitrine pospravili tudi naslov prvaka druge Lige ABA in s tem osvojili vozovnico med regionalno elito. V največjem slovenskem obalnem mestu se tako že veselijo gostovanj največjih klubskih imen s področja nekdanje skupne države.

Temu primerno je trener Jurica Golemac s sodelavci zgodaj poleti obogatil svoj igralski mozaik, kateremu je dodal štiri imena. Primorska zasedba se bo lahko v novi sezoni pohvalila s parom najperspektivnejših slovenskih organizatorjev igre. Žanu Marku Šišku bo na tem igralnem mestu družbo delal sovrstnik Nejc Barič – oba sta rojena leta 1997 -, doslej član prvoligaša iz Laškega. Medtem je koprsko branilsko linijo dopolnil ameriški ostrostrelec Stephen Holt, na krilu bo igral bosanski košarkar Aleksandar Lazić, pod koprski obroč pa je prišel slovenski reprezentant Žiga Dimec.

S članskim moštvom bodo trenirali tudi trije perspektivni košarkarji iz mlajših klubskih selekcij. Trener Golemac je v svojo ekipo povabil Urbana Hrovata, Roka Nemaniča in Sašo Cianija. Slednja sta to poletje nosila drese slovenskih mlajših reprezentanc. Nemanič je s selekcijo do 18 let na evropskem prvenstvu osvojil bron, Ciani pa je bil na prvenstvu stare celine do 16 let statistično najkoristnejši posameznik, najboljši skakalec in tretji bloker.

Novinci v koprskem moštvu so na Primorsko prispeli že v sredo. Prve dni so izkoristili za adaptacijo ter spoznavanje s svojim novim domom, Areno Bonifika, ki so jo v minuli sezoni tekmeci uspeli osvojiti le enkrat. V ponedeljek so na prvem skupnem treningu spoznali večino soigralcev. Manjkala sta le najstarejši in najmlajši košarkar. Američan Lance Harris, ki bo novembra dopolnil 35 let, bo v Slovenijo prispel konec tedna, nekaj dni zasluženega počitka pa je dobil tudi Ciani, ki je z nastopi na evropskem prvenstvu minulo soboto.

Tigri bodo skorajda celotne priprave oddelali v domačem Kopru. Ta jim s svojo infrastrukturo nudi vrhunske pogoje za nemoteno delo. Ob treningih bodo koprski košarkarji odigrali pet pripravljalnih tekem. Prvi preizkus jih čaka že čez 10 dni, ko se bodo v Kranjski Gori po robu postavili bogatemu ruskemu evroligašu Himkiju. Za tem jih na prvi septembrski dan v Areni Bonifika čaka srečanje s slovaško Inter Bratislavo, osem dni kasneje pa v Poreču z ruskim prvoligašem iz Revde. Pripravljalne obračune bodo zaključili s tekmama proti italijanskima prvoligašema. V sredo, 11. septembra se bo Koper Primorska v italijanski Gorici po robu postavila Reyerju iz Benetk pri katerem igra slovenski reprezentant Gašper Vidmar, devet dni kasneje pa v Koper drugo leto zapored prihaja zasedba iz Trsta. Obračun s slednjo se bo začel ob 20. uri in bo odprt za javnost.

Po treh letih sodelovanja pod znamko Primorska sta pred kratkim do tedaj formalno ločeni društvi KK Lastovka, ki je omogočala nastopanje članske zasedbe med prvoligaši, in ŠD Koš Koper, v sklopu katerega je deloval mladinski pogon, pod novim imenom KK Koper Primorska tudi uradno stopila na skupno pot. Združitev društev bo v Kopru olajšala celotno delovanje, obenem pa primorski klub tudi s tem načrtuje novo triletno obdobje. Potem ko je v tretji sezoni delovanja dosegel vrhunec in s prebojem med regionalno elito dosegel zastavljeni cilj, so sedaj pred njim novi izzivi. Sprva si na Obali želijo postati stabilen udeleženec Lige ABA, za tem pa si želijo v regiji seči tudi po mestih, ki prinašajo igranje v evropskih tekmovanjih.

Uradne nastope v novi sezoni bo Koper Primorska predvidoma začela sredi prihodnjega meseca na letošnjem Superpokalu Slovenije v Podčetrtku (točen termin še ni znan). Za prvo lovoriko sezone se bo merila s Hopsi s Polzele. Od četrtka, 26. septembra dalje moštvo z Obale nato čaka nastop na Superpokalu Lige ABA. Po zaslugi naslova med regionalnimi drugoligaši so zanj prejeli posebno povabilo. Dogodek bo letos gostil Zagreb, tigre pa v četrtfinalu čaka tekma z beograjskim evroligašem Crveno zvezdo. V tednu za tem bo sledil začetek bojev v državnem prvenstvu – uvodoma bo v Kopru gostoval Zlatorog iz Laškega – ter elitni Ligi ABA – gostovanje pri Crveni zvezdi.

Po sila uspešni sezoni je v Kopru zanimanje za tekme tigrov iz dneva v dan večje, s tem pa tudi povpraševanje po sezonskih vstopnicah. Te v prodajo prihajajo dan po začetku skupnih priprav članske ekipe, v torek, 20. avgusta. Na Obali bodo v novi sezoni z dogajanjem pred tekmo še obogatili svoj program, obenem pa za kupce sezonskih vstopnic pripravljajo tudi posebna presenečenja.

Koper Primorska bo v novo sezono stopil tudi v nekoliko spremenjeni podobi. Po zamenjavi opremljevalca – v prihodnje bo za to skrbelo italijansko podjetje Errea – se bo v tekmovanja podala z novim dizajnom dresov v rumeno-modri kombinaciji. Ti bodo narejeni posebej za koprski klub, ki se bo tako še dodatno barvno približal okolju, v katerem uspešno deluje.

“Med premorom smo se dobro odpočili, ekipi pa v tem času dodali nekaj novincev. Lahko rečem, da smo že pred prvimi treningi v dobri telesni pripravljenosti. Vsi seveda komaj čakamo, da pripravljalno obdobje mine ter da začnemo nastopati v tekmovanjih. Moštvo za novo sezono smo začeli sestavljati že aprila, ko smo si zagotovili mesto v prvi Ligi ABA. Zelo sem zadovoljen z novinci, saj so karakterno in intelektualno odlični fantje. Prepričan sem, da ne bodo imeli veliko težav z vključitvijo v moštvo, ki je v veliki meri ostalo enako tistemu iz minule sezone,” je ob začetku priprav povedal glavni trener Koper Primorske Jurica Golemac.

Koper Primorska

foto: Koper Primorska/Žiga Mikeli

Dodaj odgovor