You are currently viewing Slovenija uvodoma poražena

Slovenija uvodoma poražena

Slovenske košarkarice so evropsko prvenstvo v Srbiji in Latviji začele s porazom. Na prvi preizkušnji v Nišu so morale priznati premoč favorizirani izbrani vrsti Madžarske, proti kateri so po hudem boju izgubile s 84:88.

Prvenstvo stare celine se je za slovensko reprezentanco začelo na najslabši možen način. Izbranke selektorja Damirja Grgića so proti vzhodnim sosedam klonile v sami končnici srečanja, hkrati pa se je v tretji četrtini poškodovala ena od naših ključnih igralk Eva Lisec.

Kako huda je poškodba mečne mišice, bo znano v prihodnjih urah, zagotovo pa je poraz hudo prizadel dekleta, ki so v Srbijo odšla s ciljem, da se uvrstijo na eno od prvih treh mest v skupini, ki vodijo v nadaljnje tekmovanje.

Slovenija je na svoji prvi tekmi vodila kar več kot 35 minut, zmago pa zapravila v zadnji minuti in pol, ko brez obeh prvih centrov, poleg Lisčeve je v ključnih trenutkih zaradi pete osebne napake manjkala tudi Shante Evans, ni uspela zaustaviti razigrane organizatorke igre Yvonne Turner.

Slednja je v zadnji četrtini dosegla kar 17 od svojih 23 točk, najbolj boleč udarec pa naši reprezentanci zadala v zadnjih 80 sekundah, ko je nanizala 5 zaporednih točk in 9 sekund pred koncem tekme prednost Madžarske povečala na odločilne 4 točke (87:83).

Za najkoristnejšo igralko tekme se je sicer izkazala 208 cm visoka Bernadett Hatar, ki je vpisala 21 točk, 11 skokov, 3 blokade in 1 podajo (indeks 28), na strani Slovenije pa je bila najbolj učinkovita Evansova, ki je v zgolj 21 minutah igre prispevala 18 točk, 5 skokov, 2 podaji in pridobljeni žogi ter 1 blokado (indeks 24).

Slovenke bodo s tekmovanjem nadaljevale že danes proti Turkinjam, ki so uvodoma s 54:57 klonile v obračunu z Italijankami. Turčija je na preteklem evropskem prvenstvu zasedla odlično 5. mesto in zato velja za eno od favoritinj skupine C.

Evropsko prvenstvo, skupina C:

Četrtek, 27. junij:

MADŽARSKA – SLOVENIJA 88:84 (22:25, 14:14, 23:30, 29:15)
Turner 23, Hatar 21, Študer 17; Oblak 21, Evans 18, Lisec in Prezelj 13.

STATISTIKA

Damir Grgić, selektor slovenske reprezentance:

“Čestitke Madžarski za zmago. Ali je zaslužena ali ne, zdaj ni več vprašanje. Prepričan pa sem, da če bi Eva Lisec ostala na parketu, bi mi tekmo dobili. Igrali smo všečno košarko. Dobro v napadu, kjer smo si pripravili veliko odprtih metov in dosegli nekaj lahkih košev, slabo pa smo odigrali obrambo. Dobili smo preveč košev in ko je igrišče zaradi petih osebnih napak zapustila še Evansova, nismo imeli več obrambe za visoko Hatarjevo.”

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki: Slovenke odpotovale na evropsko prvenstvo

Dodaj odgovor