You are currently viewing Danes prvi preizkus slovenske moči

Danes prvi preizkus slovenske moči

Slovenske košarkarice bodo točno dva tedna po zboru ženske članske reprezentance nastopile na svoji prvi pripravljalni tekmi pred odhodom na evropsko prvenstvo, ki ga bosta konec junija in v začetku julija družno gostili Srbija in Latvija.

Prvo pripravljalno srečanje bo Slovenija odigrala proti Češki, s katero se bo pomerila nocoj ob 20. uri v Laškem. Dvanajsta izbrana vrsta s Fibine jakostne lestvice (Slovenija 63.) je v svoji zgodovini že posegla po naslovu evropske prvakinje. Največji uspeh ji je uspelo doseči leta 2005 v Turčiji, tam pa je na poti do prestola ugnala tudi aktualno prvakinjo Španijo.

Na prejšnjem tekmovanju stare celine, ki je leta 2017 potekalo prav na Češkem, je Češka z 1 zmago in 2 porazoma osvojila končno 13. mesto, Slovenija pa je na svojem krstnem evropskem prvenstvu z enakim izkupičkom zasedla 14. oziroma predpredzadnje mesto.

Slovenski selektor Damir Grgić je po prvih treningih priprav ocenil, da je naša reprezentanca na pravi poti in da so dekleta na zbor prišla izjemno motivirana in tudi dobro pripravljena. V uvodnem ciklu priprav je največ pozornosti namenil napadalnim taktičnim zamislicam, ki pa jih bo proti Češki moral uporabiti brez pomoči kapetanke Nike Barič in Zale Friškovec, saj bo prva današnjo tekmo izpustila zaradi bolezni, druga pa zaradi manjše težave s stegensko mišico.

Kapetanski trak bo tako nocoj nosila najstarejša igralka v slovenski reprezentanci, 28-letna Teja Oblak, ki si kruh sicer služi prav na Češkem, saj je v minuli sezoni nosila dres USK Prage, s katero se je razveselila naslova državne prvakinje.

»Naša reprezentanca se je v primerjavi s prejšnjim prvenstvom precej spremenila. Veliko je mladih igralk, zato je vsaka tekma pomembna, da se uigramo in spoznamo. S strokovnim vodstvom preizkušamo veliko novih obrambnih in napadalnih različic, zagotovo pa bomo ostale pri sistemu igre, ki nas je krasil že v Pragi ter v kvalifikacijah za to prvenstvo. Za uvod nas čaka tekma proti Češki. V ekipi bo sicer manjkala njihova vodilna igralka, Američanka, ki se bo ekipi pridružila tik pred prvenstvom, vseeno pa gre za dobro ekipo, ki ima odlične strelke. Poznam skoraj polovico zasedbe in pričakujem zanimivo tekmo. Rezultat seveda ni v ospredju, zato se bomo osredotočile na ostale stvari,« je pred dvobojem s Čehinjami povedala Oblakova, Grgić pa dodaja:

»O Češki ne gre izgubljati besed, saj gre za stalnico na evropskih prvenstvih, ki bo v Laško sicer prišla brez Američanke, a še vedno z odličnimi posameznicami. Hrvaška, ki ne bo nastopila na evropskem prvenstvu, se druži pod taktirko istega trenerja, ki jo je pred leti pripeljal na olimpijske igre in se želi vrniti na pota stare slave. Po uvodnih treningih na Rogli in Laškem vidim, da smo na pravi poti. Igralke so motivirane in tudi dobro pripravljene, tako da smo že začeli z uigravanjem ekipe. Prvi dve tekmi smo načrtovali ravno s tega vidika, da igralkam omogočimo privajanje na ritem tekmovanja.«

V Laškem se bodo Slovenke v soboto zoperstavile tudi Hrvaticam, pred začetkom prvenstva pa se bodo v prijateljskem duhu pomerile še s Švedinjami, Britankami, Slovakinjami (dvakrat), Kitajkami in Latvijkami.

Jan Kropf

foto: KZS

Dodaj odgovor