You are currently viewing Slovenke odpotovale na evropsko prvenstvo

Slovenke odpotovale na evropsko prvenstvo

Po končanih pripravah za nastop na svojem drugem velikem tekmovanju je slovenska ženska članska reprezentanca danes krenila na pot proti Srbiji, ki bo z Latvijo od 27. junija do 7. julija družno gostila že 37. evropsko prvenstvo.

Naša dekleta se na svoje drugo zaporedno prvenstvo stare celine podajajo z odlično popotnico, saj so med 35-dnevnimi pripravami na Rogli, v Laškem, Zrečah, Ljubljani in Rigi uspele postopoma stopnjevati formo, na skupno 8 odigranih tekmah pa klonile le dvakrat.

Premoč so morale priznati Hrvaticam (72:84) in Slovakinjam (65:81), ki so jih na prvem medsebojnem srečanju porazile s kar 83:57, premagale pa so še Čehinje (77:75), Švedinje (81:73), Britanke (97:87), Kitajke (72:68) in Latvijke (80:79).

Na prijateljskih tekmah so bile prve strelke Slovenije Shante Evans (povprečno 14,9 točke), Eva Lisec (13,8 točke), Teja Oblak (11,6 točke), Annamaria Prezelj (10,8) in kapetanka Nika Barič (10,3). Evansova je bila tudi naša najkoristnejša igralka, saj je v povp. 24 minutah dodajala še 6,7 skoka, 1,6 pridobljene žoge in 1,4 podaje.

»Dekleta so vse dni zadržale maksimalno zbranost, za kar si zaslužijo še posebne pohvale. Mislim, da smo naredili dober posel, kar so pokazale tudi pripravljalne tekme. Ulovili smo dobro formo in to svežino moramo sedaj zadržati tudi v prihodnjih dneh ter biti povsem osredotočeni le na uvodno tekmo proti Madžarski. Kar se želja na prvenstvu tiče, imam le eno. To je, da damo svoj maksimum na vsaki tekmi. Z nekimi cilji nismo obremenjeni. Prepričan sem, da znamo igrati turnirski sistem tekmovanja, kar smo s temi igralkami dokazali že v mlajših kategorijah. Nenazadnje tudi v Pragi nismo odigrali slabega turnirja, morda smo imeli le malce smole. Vsako tekmo bomo seveda igrali na zmago. Prepričan sem, da nas bo pri tem spodbujalo veliko število navijačev. Še enkrat jih lepo vabim, da pridejo navijat in da v Nišu skupaj pripravimo pravo slovensko veselico,« je potek priprav ubesedil slovenski selektor Damir Grgić.

Slovenija (14. na EP 2017) bo evropsko prvenstvo začela v Nišu, kjer se bo v skupini C v četrtek najprej zoperstavila vzhodni sosedi Madžarski (12.), nato pa še Turčiji (5.) in zahodni sosedi Italiji (7.).

Iz vsake od štirih skupin se bodo v četrtfinale neposredno uvrstile samo prvouvrščene reprezentance, drugo- in tretjeuvrščene izbrane vrste pa se bodo za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih pomerile v repasažu. Zaključni turnir bo od 4. julija dalje potekal v Beogradu, naslov prvakinje pa brani Španija.

Jan Kropf

foto: Aleš Fevžer

Dodaj odgovor