You are currently viewing Finale državnega prvenstva dobilo novo poglavje

Finale državnega prvenstva dobilo novo poglavje

Sixt Primorska in Petrol Olimpija sta tudi na povratni tekmi polfinala lige Nova KBM porazili Krko in Helios Sunse ter tako skupaj prvič v zgodovini napredovali v veliko finale, ki se bo začelo v soboto.

Povratni tekmi polfinala lige Nova KBM:

Ponedeljek, 13. maj:

KRKA – SIXT PRIMORSKA 76:88 (19:23, 21:29, 17:21, 19:15)
Balažič in Đapa 16, Lapornik, Mavra in Lalić 12; Čakarun 17, Šiško 16, Harris 14.

STATISTIKA

Koprčani, ki bodo imeli v finalu prednost domače dvorane in bodo gostitelji prve tekme v soboto, 18. maja, ob 18.45, so na začetku sezone osvojili slovenski superpokal, februarja so postali zmagovalci pokala Spar, aprila so si z zmago v drugi regionalni ligi zagotovili napredovanje v elitno regionalno druščino, zdaj pa bodo imeli še priložnost za premierni naslov državnega prvaka.

Izbranci trenerja Jurice Golemca, ki ne poznajo poraza že 67 dni oziroma devetnajst tekem ali od 7. marca dalje, so še enkrat pokazali svojo moč in vnovič napovedali kandidaturo za prvo mesto. Krko so nadigrali v vseh pogledih in se več kot zasluženo uvrstili v finale.

Imeli so pet igralcev z dvomestnim številom točk, med katerimi je izstopal Žan Mark Šiško s 16 točkami in 12 podajami (met iz igre 7/10, indeks 27), zadeli so trinajst trojk (v prvem polčasu so jih metali 9/13) ter vodili praktično celo tekmo. Na začetku zadnje četrtine že z dvajsetimi točkami prednosti.

Prvi strelec tekme je bil Marijan Čakarun s 17 točkami (met 8/10, 6 skokov), 14 jih je prispeval Lance Harris, po dvanajst pa sta jih dodala Alen Hodžić (trojke 3/4) in Marko Jagodić Kuridža.

Pri domačih, ki so sezono zaključili brez presežka, a z vrhuncem, ko so v odločilni tekmi za obstanek v elitni regionalni ligi premagali Petrol Olimpijo, sta po 16 točk zbrala Jure Balažič (met 6/7) in Dalibor Đapa.

Simon Petrov, trener Krke:

“Primorska je bila nocoj ponovno veliko boljša. Mi smo igrali premalo čvrsto v obrambi, nismo izkoriščali malih osebnih napak in bili premalo čvrsti v obrambi. 52 prejetih točk v prvem polčasu je bilo preveč. Imeli smo težave s poškodovanimi in obolelimi igralci in mogoče je tudi to vplivalo na našo igro v obrambi, a na tak način se enostavno ne da igrati. Izkoristili so vse, kar so mogli, dobro zadevali, si priborili prednost in mi se nismo več znali vrniti. Sam sem pričakoval, da smo sposobni prikazati boljšo igro, a nam to ni uspelo in v prihodnjih dneh bomo analizirali, zakaj je bilo tako.”

Jurica Golemac, trener Sixta Primorske:

“Čestitke fantom za odlično odigran polfinalni niz. Tudi v Novem mestu smo pokazali veliko osredotočenost. Mislim, da smo bili v boljši tekmovalni formi in imeli na razpolago več igralcev od Krke. To smo tudi izkoristili. V soboto se začenja finale, pred katerim imamo dovolj časa, da se odpočijemo in nanj dobro pripravimo. Nič še ni končano, še vedno je pred nami kar nekaj dela. Tega se dobro zavedajo tudi fantje, ki ne zganjajo nobene evforije.”

HELIOS SUNS – PETROL OLIMPIJA 49:68 (14:11, 14:17, 9:16, 12:24)
Mahkovic 13, Bratec 9, Klavžar in Besedić 8; Lorbek 17, Jones 15, Lazić in Badžim 12.

STATISTIKA

Košarkarji Petrola Olimpije so tri zmage oddaljeni od ubranitve naslova v Ligi Nova KBM. Z dvema uspehoma proti Helios Suns so si zagotovili uvrstitev v finale, kjer jih od 18. maja dalje čaka Sixt Primorska. Slednja je bila prav tako v dveh tekmah boljša od Krke.

Sedemnajstkratni državni prvaki iz Ljubljane, ki so danes v Domžalah slavili z 68:49, bodo petindvajsetič igrali v finalu državnega prvenstva. Izpustili so ga le 2000, 2015 in 2016, kar pomeni, da je njihova učinkovitost v finalih 70-odstotna.

Ekipi bosta igrali na tri zmage, tekme pa se bodo vrstile na tri dni. Prva v soboto, 18. maja, bo ob 18.45 v Kopru, druga 21. maja prav tako ob 18.45, enako tudi tretja 24. maja, morebitni četrti in peti pa sta predvideni za 26. in 28. maj.

Jure Zdovc je zasedbo iz Stožic pripeljal v finale, čeprav je tokrat nastopila še dodatno oslabljena. Poleg Jana Špana je namreč manjkal tudi drugi pomemben člen, Luka Šamanić, ki je odpotoval v Chicago na preizkus pred naborom lige NBA.

Ljubljančani so do zmage prišli v drugih dvajsetih minutah, ki so jih dobili z rezultatom 40:21. Prvi polčas se je končal z izenačenim izidom 28:28, v nadaljevanju pa so gostje prikazali več želje, predvsem pa bolj čvrsto obrambo, proti kateri se mladi igralci iz Domžal niso znašli. Po treh četrtinah je bila razlika še dosegljiva (44:37), po skoraj petminutnem strelskem postu domačih na začetku zadnjega dela, ko je prednost narasla na 20 točk (57:37), pa je bil zmagovalec odločen.

Prvi strelec pri zmagovalcih je bil Domen Lorbek s 17 točkami (met 7/13), 15 jih je dosegel Marvin Jones (7 skokov), po dvanajst pa sta jih prispevala Roko Badžim (5 podaj) in Aleksandar Lazić (trojke 2/3, 8 skokov). Pri domačih je do dvomestne številke prišel le Blaž Mahkovic (13 točk).

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov:

“Čestitke Olimpiji za zmago in uvrstitev v finale. Mi smo se dostojno upirali v prvem polčasu, potem pa nam je zmanjkalo moči. Bi se pa rad zahvalil vsem navijačem, ki so nas podpirali skozi vso sezono. Hvala tudi celotnemu štabu, opravili smo dobro delo. Grega, Janez, Denis, Aleš, ostali v klubu, tudi Jovan z vsem njegovim delom pred mojim prihodom. Hvala in nasvidenje v naslednji sezoni.”

Jure Zdovc, trener Petrola Olimpije:

“Fantom čestitam za zmago in za zelo dobre predstave v obrambi na zadnjih nekaj tekmah. Igrajo jo vrhunsko, počnejo pa vse tisto, kar je potrebno, da na koncu igralca v napadu prisiliš v težek met ali izgubljeno žogo. Nimamo kreatorja igre, zato se v napadu še vedno mučimo. Naš cilj je bil, da pridemo v finale. Vedeli smo, da bo naša pot težka, a zdaj smo tu. Vedno manj nas je, a je ravno to to, kar nas dela močnejše.”

Jan Kropf/KZS

foto: Žiga Mikeli

Dodaj odgovor