You are currently viewing Za uvod v državno prvenstvo kar repriza finala

Za uvod v državno prvenstvo kar repriza finala

Z vseslovenskim derbijem med Krko in Petrol Olimpijo se bo drevi ob 18.45 uri začela nova sezona lige Nova KBM, v kateri bomo že v prvem krogu doživeli ponovitev lanskoletnih final državnega in pokalnega prvenstva.

Naslov prvaka bodo branili Ljubljančani, ki so v prejšnji sezoni 17. šampionsko lovoriko dvignili na peti tekmi finala, na slovenski prestol pa se seveda želijo vrniti tudi Novomeščani, ki so državni prvaki sedmič in hkrati zadnjič postali v sezoni 2013/14.

Ko smo že pri zgodovini slovenske košarke, moramo dodati, da sta se njena najtrofejnejša kluba med poletjem okrepila s tremi povratniki – v Ljubljano so se vrnili Bosanec Aleksandar Lazić, Miha Lapornik in Blaž Mesiček, v Novo mesto pa so se znova preselili Jure Balažič, Hrvat Jure Lalić in Luka Lapornik, dan pred današnjim obračunom pa sta svoji prvi ekipi dodala še ameriškega organizatorja igre Scottieja Reynoldsa oziroma slovensko krilo Blaža Mahkovica.

POSTAVE VSEH DESETIH PRVOLIGAŠEV

Zmaji in farmacevti so podobno začeli tudi letošnjo sezono, saj so na prvih dveh tekmah v regionalni ligi ABA vknjižili zmago in poraz. Doma so oboji premagali črnogorski Mornar, v gosteh pa je Olimpija morala priznati premoč srbskemu Partizanu, Krka pa črnogorski Budućnosti.

Naziv najkoristnejšega igralca Olimpije si trenutno delita organizator igre Jan Špan (povp. 17,5 točke, 5 skokov in 2,5 podaje na tekmo) in center Mirza Begić (11,5 točke, 8 skokov in 1,5 blokade), pri Krki pa se je za najbolj učinkovitega igralca zaenkrat izkazal branilec Luka Lapornik (6,5 točke, 5,5 skoka in 4,5 podaje).

“PRVI DEL LIGE BO DOSTI BOLJ STRESEN KOT DRUGI”

Preostalih osem ekip lige Nova KBM bo na parket prvič stopilo v soboto ob 19. uri, ko se bodo na Polzeli ter v Domžalah, Šentjurju in Kopru spopadli Hopsi in Zlatorog, Helios Sunsi in Ilirija, Šentjur in Rogaška ter aktualna finalista pokala Spar, Sixt Primorska in Šenčur Gorenjska gradbena družba.

Liga Nova KBM, 1. kolo:

Četrtek, 11. oktober, ob 18.45:

KRKA – PETROL OLIMPIJA

Simon Petrov, trener Krke:

“Ligo Novo KBM začenjamo tako kot smo jo lani končali, s tekmo proti Petrol Olimpiji. Želimo igrati tako kot smo igrali na zadnji tekmi proti Mornarju, torej čim bolj agresivno v obrambi, v napadu pa nekoliko bolj pametno. Pričakujem čim bolj polno dvorano, ki nam bi dajala spodbudo v tekmi, ki bo zagotovo zanimiva.”

Zoran Martić, trener Petrola Olimpije:

“Pred začetkom nove sezone lige Nova KBM imajo vse ekipe prav zagotovo enake cilje, in sicer uvrstitev med prvih šest ekip prvega dela. Minute želimo enakomerno porazdeliti med vse naše košarkarje, saj poleg državnega prvenstva igramo še v dveh dodatnih tekmovanjih. V drugem delu prvenstva pa je naš cilj več kot jasen, želimo osvojiti naslov državnega prvaka.”

Jan Kropf

foto: KZS/Aleš Fevžer

Dodaj odgovor