You are currently viewing “Prvi del lige bo dosti bolj stresen kot drugi”

“Prvi del lige bo dosti bolj stresen kot drugi”

V Ljubljani so se v ponedeljek sestali trenerji vseh dvanajstih slovenskih moštev, ki bodo konec tega tedna zajadrala v novo sezono lige Nova KBM, in spregovorili o svojih ciljih in željah.

Sezono 2018/19 bosta z medsebojnim obračunom v Novem mestu v četrtek odprli podprvakinja Krka in branilka naslova Petrol Olimpija, v soboto pa bodo tekmo 1. kola odigrali še Helios Sunsi in Ilirija, Šentjur in Rogaška, Hopsi in Zlatorog ter Sixt Primorska in Šenčur Gorenjska gradbena družba.

V prvem delu lige bodo ekipe po dvokrožnem sistemu odigrale 18 krogov. Najboljših šest bo napredovalo v ligo za prvaka (dvokrožni sistem – 10 krogov), zadnje štiri pa bodo s tekmovanjem nadaljevale v ligi za obstanek (trikrožni sistem – 9 krogov).

V četrtfinalu bo nastopilo vseh šest ekip lige za prvaka in prvi dve ekipi lige za obstanek.

POSTAVE VSEH PRVOLIGAŠEV

Izjave trenerjev, med katerimi trije prihajajo iz tujine – Beader (Srbija), Thomas (ZDA) in Vulić (Hrvaška):

Simon Petrov, trener Krke:

“Pričakujem izenačeno sezono, da bomo kazali dobre predstave ter se borili za vrh.”

Zoran Martić, trener Petrola Olimpije:

“Vse ekipe imamo pred prvim delom sezone podobne cilje, to je uvrstitev v ligo za prvaka. Dodaten cilj naše ekipe je čim bolj enakomerno razdeliti minutažo med vse igralce in dati priložnost tudi mlajšim košarkarjem, glede na to, da igramo še v dveh drugih tekmovanjih. Želimo si ubraniti naslov državnega prvaka.”

Jovan Beader, trener Helios Sunsov:

“Vsem klubom želim uspešno sezono. V prvem delu tekmovanja se želimo prebiti med najboljših šest ekip, nato pa je želja uvrstitev v polfinale. Slednje bo odvisno tudi od poškodb in vsega ostalega, kar se bo dogajalo med sezono. Čaka nas nepredvidljiva in zanimiva sezona, saj so ekipe izenačene.”

Saša Dončić, trener Ilirije:

“Glede na prejšnjo sezono, smo drastično spremenili moštvo. Veliko igralcev se je lani dokazalo in odšlo v boljše klube. V sezono vstopamo z mlado, neizkušeno ekipo, so pa to fantje, ki si želijo dokazovanja. Po imenih smo morda celo najnižje rangirano moštvo, vseeno pa mislim, da je za nami dobro pripravljalno obdobje. V člansko ekipo smo vključili nekaj mlajših, perspektivnih igralcev. Zelo velik uspeh bi bil, če bi nam uspelo ponoviti preteklo sezono in obstati v ligi.”

Jakša Vulić, trener Šentjurja:

“Pričakujem, da bo ta sezona kakovostnejša kot pretekla. Ekipo smo sestavili glede na finančne zmožnosti. Upam, da se bomo borili za mesto v izločilnih bojih, če se nam uspe uvrstiti v ligo za prvaka, pa še toliko boljše. Vsem ekipam želim čim več kakovostnih tekem in čim manj poškodb.”

Damjan Novaković, trener Rogaške:

“Želimo si uvrstitve v ligo za prvaka. Po spremembi tekmovalnega sistema je jasno, da bo prvi del lige Nova KBM dosti bolj stresen kot drugi. Ponovno smo morali dodobra spremeniti ekipo. Daleč smo še od idealne pripravljenosti, se pa želimo v obeh tekmovanjih prikazati v čim boljši luči.”

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:

“Novo sezono smo začeli s tremi novimi tujci iz ZDA. Ekipa je v pripravljalnem obdobju odigrala zelo veliko tekem, kjer so se videla nihanja zaradi neuigranosti. Tako kot ostale ekipe, si tudi mi želimo uvrstitve med prvo šesterico, kar bo zelo težko, saj menim, da so moštva v tej sezoni močnejša kot v pretekli. Veliko bo odvisno od dnevne forme, poškodb in tudi organizacije dela. Glede na to, da smo začeli z nastopanjem v pokalu Alpe Adria, je to za nas nova organizacijska obremenitev. V ekipo smo vključili tudi tri mlajše košarkarje. Eden izmed njih je že v pretekli sezoni odigral dokaj vidno vlogo. Moja želja je, da letos stopijo v ospredje, dobijo čim več priložnosti za dokazovanje in doprinesejo k uspehu.”

Chris Thomas, trener Zlatoroga:

“V veliko čast mi je, da danes sedim v družbi teh uspešnih trenerjev in izjemnih ljudi. Pred petimi leti sem se zaljubil v slovensko košarko. Nisem pričakoval, da me bo pot ponovno zanesla v Slovenijo. Veliko mi pomeni, da se bomo lahko pomerili proti odlično vodenim ekipam. Imamo zelo mlado moštvo, gojili pa bomo atraktiven slog igre. Želimo biti ekipa, ki igra z neverjetno energijo in da vsako tekmo vse od sebe. Želimo, da so Laščani ponosni na nas.”

Jurica Golemac, trener Sixta Primorske:

“Zadovoljni smo, da smo sezono odprli z zmagami, vendar to pred nadaljevanjem ne pomeni nič. Tako kot ostale ekipe, ki igrajo na dveh oziroma celo treh frontah, si tudi mi želimo uvrstitev med prvo šesterico in čim bolj enakomerno razporediti minutažo med vse košarkarje. Naše ambicije merijo najvišje, je pa še prezgodaj, da bi govorili o tem. Samozavestno vstopamo v novo sezono. Vsem ekipam želim sezono s čim manj poškodbami. Komaj čakam začetek tekmovanja.”

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:

“Novo sezono pričakujemo optimistično razpoloženi, hkrati pa ostajamo realni. Oba finalista pretekle sezone lige Nova KBM in aktualni pokalni zmagovalci so korak pred ostalimi ekipami, tako po organizacijski kot po kadrovski plati. Sledita jim dve ekipi, ki igrata v drugi regionalni ligi, nato pa je skupina petih klubov, med katere sodimo tudi mi, ki se bodo borili za šesto mesto. Naša želja je, da ponovimo uspeh iz pretekle sezone – uvrstitev v ligo za prvaka. Ob tem si želimo na košarkarski zemljevid postaviti še enega košarkarja.”

Jan Kropf/KZS

foto: KZS/Aleš Fevžer

Dodaj odgovor