You are currently viewing Kadetinje evropsko prvenstvo odprle z veliko zmago!

Kadetinje evropsko prvenstvo odprle z veliko zmago!

Slovenska ženska reprezentanca do 16 let je danes v bolgarski prestolnici Sofiji začela z nastopi na evropskem prvenstvu divizije B. Za uvod se je najprej pomerila z izbrano vrsto Črne gore in jo z junaško predstavo premagala s 60:47!

Slovenke na EP divizije B: Ana Nuša Anžič, Sara Burgar, Blaža Čeh, Anja Dragar, Hana Ivanuša, Mojca Jelenc (C), Alina Kvrgić, Ana Vita Mićunović, Tara Pulević, Zala Šrot, Ula Ude in Mia Žekš.

Kadetinje so na tekmovanje stare celine pripotovale brez svoje kapetanke Sare Garić, ki se je le teden dni nazaj resneje poškodovala, a jih to na prvi tekmi ni niti malo oviralo. Pod vodstvom izkušenega trenerja Gašperja Sluge so se hitro otresle pritiska in pokazale svoj borbeni karakter.

Prvi točki na tekmi je dosegla Anja Dragar, po košu Zale Šrot pa so pobudo in vodstvo prevzele Črnogorke (4:7). Slednje so v 8. minuti prednost povišale na 5 točk (9:14), nato pa so v ospredje znova stopile Slovenke in s prvimi 5 točkami Hane Ivanuše uvodno četrtino dobile z 19:16.

Naša dekleta so prvi koš iz igre dala tudi v drugi četrtini, potem pa so vajeti igre zopet prevzele njihove tekmice, do konca prvega polčasa naredile delni izid 15:6 in na glavni odmor odšle z naskokom 6 točk (27:33).

Po vrnitvi na igrišče pa se je zgodba obrnila. Bojevite Slovenke so v tretji četrtini na krilih novih 5 točk Dragarjeve zaostanek znižale na 5 točk (38:43), tehtnico pa na svojo stran dokončno nagnile v četrti četrtini, ko so z moštveno igro za v učbenike nasprotnicam dopustile doseči samo 4 točke, same pa jih dodale še kar 22 in v velikem slogu vknjižile prvo zmago na prvenstvu (60:47).

STATISTIKA TEKME MED SLOVENIJO IN ČRNO GORO

V ključnem trenutku obračuna so največ točk prispevale Anja Dragar (7), Hana Ivanuša (6) in Tara Pulević (6), ki so bile na koncu tudi naše najboljše strelke (17, 16 in 9 točk). Dragarjeva je k strelskemu izkupičku dodala tudi kar 19 skokov in 1 podajo ter bila proglašena še za najkoristnejšo igralko tekme.

»Prva tekma je vedno nekoliko specifična. Črna gora je z dvema razigranima posameznicama naredila prednost, a so nato naša dekleta z agresivnejšo obrambo uspela obrniti tekmo v našo korist. Čestitke igralkam, ki so verjele v svoje zmožnosti, pokazale karakter in na koncu zasluženo prišle do zmage,« je bil po prvem uspehu na svoje varovanke ponosen selektor Gašper Sluga.

Slovenijo naslednja preizkušnja čaka že jutri, ko se bo ob 12.45 uri srečala z Islandijo, nato pa se bo v skupini A do 20. avgusta zoperstavila še Romuniji, Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Jan Kropf

foto: FIBA

Dodaj odgovor