You are currently viewing Naša dekleta pred zgodovinskim izzivom

Naša dekleta pred zgodovinskim izzivom

Pred žensko izbrano vrsto Slovenije je tekma, s katero se Damir Grgić in njegove varovanke lahko zapišejo v zgodovino evropske košarke. Danes imajo namreč priložnost, da si v dodatnih kvalifikacijah proti reprezentanci Belgije zagotovijo vstopnico za četrtfinale evropskega prvenstva!

V tekmi za biti ali ne biti, ki bo v beograjski Areni na sporedu ob 18. uri, so favoritinje brez dvoma precej bolj izkušenejše Belgijke, ki so na prejšnjem tekmovanju stare celine posegle celo po svojem prvem (bronastem) odličju, na letošnjem prvenstvu pa preživele že peklen boj v skupini smrti.

V močni konkurenci nekdanjih dobitnic medalj, Srbije, Rusije in Belorusije, so zaostale le za neporaženimi gostiteljicami, edino zmago v skupini D pa dosegle na svoji prvi tekmi proti Rusinjam, ki so jih v Zrenjaninu na krilih 29 točk krilnega centra Emme Meesseman ugnale s 67:54.

Soigralka Nike Barič pri ruskem UMMC-ju je tudi sicer prva strelka, skakalka in za povrh še najkoristnejša igralka Belgije, saj na v povprečju dosega kar 24,3 točke, 9 skokov, 2 podaji, 1,3 pridobljene žoge in 1 blokado na tekmo.

Na 192 cm visoko Meessemanovo bosta drevi najverjetneje pazili enako visoka, a še zmeraj rahlo poškodovana Eva Lisec in 5 cm nižja Maruša Seničar, veliko pa bo odvisnega tudi od učinka naše najbolj učinkovite igralke Shante Evans (13,7 točke, 6,7 skoka in 1,3 podaje), najboljše strelke Teje Oblak (14,3 točke), in prve podajalke Nike Barič (8,3 podaje).

»Belgija je prvi favorit prvenstva. Na zadnjih dveh velikih tekmovanjih so se uvrstili tik pod sam vrh, tokrat pa ciljajo še višje. V svojih vrstah imajo mogoče najboljšo igralko turnirja Emmo Meesseman. V tekmi so absolutni favoriti, a favoriti ne zmagujejo vedno. Mi bomo naredili vse, da se v urah do dvoboja dobro pripravimo in jih skušamo presenetiti. Na ugoden izid pa seveda lahko računamo le, če bomo prikazali ekipno igro. Potrebno bo pametno in agresivno igrati v obrambi, kontrolirati skok ter se držati taktičnih zamisli. V tem trenutku še ne vemo, če nam bo lahko pomagala Eva Lisec. Proti Italiji še ni bila povsem nared in z njenim nastopom nismo želeli tvegati,« je pred obračunom povedal slovenski selektor Damir Grgić.

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki: Slovenke po četrtfinale po najtežji poti

Dodaj odgovor