You are currently viewing Mlajši člani do prve in še kako pomembne zmage

Mlajši člani do prve in še kako pomembne zmage

Slovenska moška reprezentanca do 20 let je na evropskem prvenstvu divizije A v izraelskem Tel Avivu prišla do svoje prve zmage. Po porazu z Grčijo (79:90) se je v neustrašno spopadla z Litvo in jo na naše največje zadovoljstvo premagala z rezultatom 84:72.

Za razliko od uvodne tekme so naši fantje na drugem obračunu že od prve minute dalje kazali borbeno in nepopustljivo igro, ki jim v prvem polčasu resda ni prinesla želenega rezultata (37:43), jim je pa zato nakazala pot do zmage in bila odlična popotnica za drugi polčas.

Slednji se je začel z izjemno izenačeno igro, ki je krasila celotno tretjo četrtino, po njej pa sta bili ekipi povsem poravnani (59:59). Izenačujoči točki je z izsiljeno osebno napako in uspešnima prostima metoma pristavil Jakov Stipaničev.

Zmagovalca tekme smo tako dočakali šele v četrti četrtini, natančneje v zadnjih petih minutah. Dvobojevalci so bili tedaj še zmeraj izenačeni (63:63), nato pa so Slovenci naredili delni izid 10:2 in se oddaljili na 73:65, po trojki Litovev pa tehtnico na svojo stran dokončno prevesili 78 sekund pred koncem, ko so z nizom 7 zaporednih točk prednost povečali na velikih 12 točk (80:68).

V ključnih trenutkih srečanja so 17 odločilnih točk prispevali Nejc Klavžar (4), Jakob Strel (3), Jakov Stipaničev (3), David Kralj (3), Adrian Hirschmann (2) in kapetan Miha Škedelj (2), tako kot proti Grčiji, pa so tudi proti Litvi največ točk dosegli Klavžar (21), Kralj (13) in Hirschmann (9).

Slovenijo pred zaključkom skupinskega dela tekmovanja čaka še dvoboj s Poljsko, ki se bo nocoj ob 19.30 uri najprej zoperstavila še Grčiji. Tekma bo na sporedu jutri ob 15. uri.

Evropsko prvenstvo divizije A za mlajše člane:

Skupina D, nedelja, 14. julij:

SLOVENIJA – LITVA 84:72 (18:19, 19:24, 22:16, 25:13)

Klavžar 21, Kralj 13, Hirschmann 9; Velička 26, Uleckas 15, Lavrinovičius 14.

STATISTIKA

Dejan Jakara, selektor slovenske reprezentance:

“Tokrat smo, za razliko od prve tekme, začeli zelo dobro. Do konca polčasa je Litva izkoristila vse naše napake. Izredno težko je igrati proti ekipi, ki ima praktično vseh pet igralcev na parketu z dobrim metom za tri in vsi te kaznujejo, če narediš napako v obrambi. V drugem polčasu nam je to uspelo ustaviti, Litva ni prišla do lahkih metov, mi pa smo v vseh ključnih trenutkih uspeli ohraniti mirno glavo in zadeli, ko je bilo to najbolj potrebno. Čestitam fantom za zelo dobro tekmo!”

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki:

Slovenci evropsko prvenstvo začeli s porazom
Mlajši člani za uvod proti predlanskim prvakom

Dodaj odgovor