You are currently viewing Sloveniji ni bilo dovolj niti 17 točk prednosti

Sloveniji ni bilo dovolj niti 17 točk prednosti

Slovenska moška reprezentanca je na 10. kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2019 doživela še 8. poraz. Sedmi zaporedni neuspeh ji je v Stožicah prizadejala izbrana vrsta Latvije, ki jo je v dramatični končnici ugnala z 82:77.

Slovenci so proti Latvijcem prikazali povsem drugačen obraz kot v četrtek proti Ukrajincem. Obračun je s trojko odprl Matic Rebec, ki je bil s kapetanom Edom Murićem glavni razlog, da so vidno razpoloženi varovanci Radovana Trifunovića prvo četrtino dobili z 22:20.

Še boljšo igro so naši fantje prikazali v drugi četrtini, v kateri so nerazigranim Latvijcem dopustili doseči zgolj 9 točk, sami pa jih na krilih prej omenjenega dvojca in presenetljivo prevladujočega skoka (23:16) dodali še kar 24 in na glavni odmor odšli z visoko prednostjo 17 točk (46:29).

Če so gostje v prvem polčasu iz igre metali z zgolj 29-odstotnim metom (10/34; Slovenija 15/31 oz. 48,4 %), pa se jim je povsem odprlo v drugem delu, v katerem so predvsem po zaslugi Janisa Blumsa naredili preobrat za veliko zmago.

Kapetan Latvije je v tretji četrtini dosegel 10, v četrti četrtini pa še 15 točk, njegova ekipa pa je v tretjem delu igre zaostanek znižala na 4 točke (62:58), do ključne prednosti pa nato prišla med 36. in 38. minuto, ko je naredila delni niz 7:0 in povedla s 77:70.

STATISTIKA TEKME MED SLOVENIJO IN LATVIJO

Najkoristnejši igralec in najboljši strelec Latvije je bil Janis Blums, ki se je na koncu ustavil pri 28 točkah, 4 skokih in 1 podaji, najbolj učinkovit igralec in prvi strelec Slovenije pa je bil Matic Rebec, ki je zabeležil 27 točk (v prvem polčasu je zbral 16 točk), 7 podaj in 6 skokov.

»Oba polčasa smo taktično odigrali povsem enako. Ker nismo imeli dovolj višine, smo morali paziti na prostor pod košem, zato smo Latviji pustili veliko metov z razdalje. Na srečo jih v prvem polčasu niso zadeli, v drugem pa so bili izjemno natančni. Kljub porazu moram pohvaliti fante, saj so igrali maksimalno. Dali so vse od sebe. Veseli me napredek, ki so ga pokazali, čeprav smo imeli v primerjavi s tekmo v Zaporožju le en trening več. Če bi se s temi fanti za en mesec zaprl v dvorano in trdo treniral, vam povem, da bi bila to zelo dobra ekipa,« je po novem porazu dejal slovenski selektor Radovan Trifunović.

Do konca kvalifikacij slovensko reprezentanco čakata še dve tekmi. Obe se bosta zvrstili v mesecu februarju, v katerem bo Slovenija 22. dne gostovala pri Turčiji, 25. pa gostila Ukrajino.

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki: Slovenci po popravek slabega vtisa

Dodaj odgovor