You are currently viewing Hopsi na krilih novinca ugnali Rogaško, Primorska do novega strelskega rekorda

Hopsi na krilih novinca ugnali Rogaško, Primorska do novega strelskega rekorda

V ligi Nova KBM se je sinoči izteklo 9. kolo rednega dela, v katerem so bili na petih tekmah kar trikrat uspešnejši gostje. V gosteh so slavili Krka, Helios Sunsi in Hopsi, prednost domačega terena pa sta izkoristila le Sixt Primorska in Šenčur Gorenjska gradbena družba.

Novomeščani so premagali Zlatorog (85:93), Domžalčani in Polzelani so presenetili Petrol Olimpijo (68:76) in Rogaško (69:85), Šenčurjani so ugnali Šentjur (78:66), Koprčani pa so odpravili Ilirijo (117:67) in v državnem prvenstvu postavili nova klubska rekorda po številu doseženih točk in končne razlike (+50).

Pri zmagovalcih so bili najkoristnejši Hrvat Dino Cinac (Krka; 22 točk, 11 skokov, 2 podaji in ukr. žogi ter 1 blokada), Srb Miroslav Pašajlić (Helios; 19 točk, 6 podaj in ukr. žog ter 2 skoka), Sandi Čebular (Hopsi; 15 točk, 6 podaj ter 2 skoka in ukr. žogi), Srb Marko Popadić (Šenčur; 22 točk ter 2 skoka in podaji) in Žan Mark Šiško (Primorska; 16 točk, 11 podaj, 3 skoki in 1 ukr. žoga), pri poražencih pa so bili najbolj učinkoviti Nejc Barič (Zlatorog; 14 točk, 9 podaj, 8 izsiljenih os. napak, 3 skoki in 2 ukr. žogi) in Američan Cleveland Thomas (Zlatorog; 21 točk, 3 skoki in podaje ter 1 ukr. žoga), Črnogorec Marko Simonović (Olimpija; 11 skokov, 10 točk ter 1 podaja) ter Američana Rashun Davis (Rogaška; 28 točk ter 3 skoki in podaje) in Larry Williams (Ilirija; 14 točk, 4 skoki, 3 podaje in 1 ukr. žoga).

Naziv MVP-ja 9. kola sta si razdelila Cinac in Šiško, ki sta ob zmagi dosegla po 29 indeksnih točk.

Liga Nova KBM, 9. kolo:

Sobota, 15. december:

ROGAŠKA – HOPSI POLZELA 69:85 (19:23, 19:24, 16:24, 15:14)
Davis 28, Tomić 15, Šantelj 8; Čebular 15, Jack 14, Rotar 13.

STATISTIKA

Košarkarji s Polzele so zabeležili 4. zmago na zadnjih 5 tekmah v ligi Nova KBM in šele prvo v gosteh. V Rogaški Slatini so bili večji del v vodstvu in na koncu zasluženo slavili s 85:69. Rogaška je doživela peti zaporedni poraz – nazadnje je zmagala 3. novembra – in prvič v sezoni padla pod 50-odstotni izkupiček (4-5), na drugi strani pa so Hopsi prvič v tem prvenstvu skočili na pozitivno bilanco (5-4).

Trenerja sta tekmo odigrala z vsega osmimi igralci na vsaki strani, a je imel Boštjan Kuhar mnogo več razpoloženih igralcev. Kar šest jih je doseglo več kot 10 točk, medtem ko je pri izbrancih Damjana Novakovića izstopal le Rashun Davis z 28 točkami.

Prav raznolikost in ekipna igra sta bila ključ do uspeha Polzelanov, ki so imeli najvišjo prednost ob koncu tretje četrtine (71:52), v skoku in pri podajah pa prevladali s 34:30 oziroma s 23:13. Njihova prva peterka je dosegla 45 točk, igralci, ki so prišli s klopi, pa 40. Pri gostiteljih je bilo razmerje povsem drugačno – klop je prispevala zgolj 8 točk.

Damjan Novaković, trener Rogaške:

“Zgodilo se je tisto, česar sem se najbolj bal. Naleteli smo na spočito in motivirano ekipo Polzele. Že od prvega kontakta z žogo so imeli veliko boljšo govorico telesa in kazali večjo željo po zmagi. Mi se lahko izgovarjamo na različne stvari, ampak dobiti 24 točk prve tri četrtine je veliko preveč. Šele v zadnji četrtini smo se zbudili in pritisnili na žogo. Nismo si zaslužili zmage. Košarka se začne igrati z obrambo, kar nam očitno ni jasno, in zato je prišlo do tega katastrofalnega in zelo težkega poraza.”

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:

“Ključ do naše izredno pomembne zmage na vedno vročem parketu v Rogaški Slatini so bili dobra obramba, borbenost in skok. Hvala tudi našim zvestim navijačem, ki so bili znova pomemben člen zmage proti Rogaški. Upam da bomo tako dobro igrali tudi v nadaljevanju sezone, vse naše navijače pa prihodnji teden vabim v Laško.”


ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA – ŠENTJUR 78:66 (17:23, 19:10, 28:11, 14:22)
Popadić 22, Marković 13, Murić 12; Konjević 25, Ahmedović 10, Pešić 9.

STATISTIKA

Košarkarji Šenčurja Gorenjske gradbene družbe so uspešno začeli niz štirih tekem pred domačimi gledalci. V devetem kolu so premagali Šentjur z 78:66. Za Gorenjce, ki so šele tretjič v osmih tekmah igrali v Šenčurju, je to četrta zmaga, za Štajerce, ki bodo v naslednjih treh krogih gostovali, pa peti poraz.

Tekma je imela nenavaden potek. Potem, ko so gostje v prvi četrtini dosegli 23 točk in imeli tudi 9 točk prednosti, so v naslednjih dvajsetih minutah zmogli komaj 21 točk. Na začetku drugega polčasa skoraj pet minut niso dosegli koša (47:33), med 14. (26:27) in 27. minuto (56:35) pa je Šenčur naredil delni izid 30:8 in rešil dilemo okoli zmagovalca.

Pri Šenčurju je bil prvo ime Marko Popadić z 22 točkami, 13 jih je prispeval Željko Marković, 12 pa Dino Murić, pri gostih pa je prvi strelec lige Nova KBM, hrvaški ostrostrelec Davor Konjević, dosegel 25 točk, tako da je povprečje dvignil na 22,2 točke.

Rade Mijanović, trener Šenčurja:

Pričakovano zahtevna tekma, kjer smo do pomembnih dveh točk prišli predvsem po zaslugi dobre obrambe. Mi smo imeli v rokah visoko vodstvo, a je Šentjur pokazal, kako nevarna ekipa zna biti. Zahvala tudi navijačem, ki so pripravili odlično vzdušje.”

Jakša Vulić, trener Šentjurja:

“Zaslužena zmaga Šenčurjanov, ki so nas nadigrali v tistih elementih igre, na katere smo se sicer pripravljali, vendar tega na igrišču nismo uspeli narediti. Veliko o tekmi nam pove pogled na razmerje skokov.”


SIXT PRIMORSKA – ILIRIJA 117:67 (38:17, 28:15, 30:18, 21:17)
Zupan 20, Kosi 18, Šiško 16; Williams 14, Ćućović 12, Heath in Stopar 9.

STATISTIKA

Dvoboj vodilne in zadnjeuvrščene ekipe se je razpletel po pričakovanjih. Koprčani so gladko vpisali sedmo zmago in se znova zavihteli na vrh razpredelnice, Ljubljančani pa so doživeli deveti poraz, tako da po polovici prvega dela prvenstva in dobrih dveh mesecih ostajajo brez zmage.

Vprašanja o zmagovalcu praktično ni bilo. Sixt Primorska je bila boljša v vseh elementih igre (skok 37:23, podaje 32:17). Že v prvi četrtini si je priigrala preko 20 točk prednosti. V prvem polčasu je razlika narasla na 37 točk, največ pa sta bili moštvi oddaljeni za kar 51 točk.

Trenerja sta lahko minute enakomerno razporedila med igralce, zato so na parket stopili prav vsi. Pri Primorski je največ točk dosegel Nejc Zupan (20), pri Iliriji pa Larry Williams (14).

Jurica Golemac, trener Sixta Primorske:

“Čestitke igralcem za zmago. Tekmo so odigrali odlično, profesionalno. Mislim, da je razlika v kakovosti ekip očitna. Iliriji na prihodnjih tekmah želim čim več sreče ter da se čim prej odcepi z dna prvenstvene lestvice. Znova se moram zahvaliti navijačem, ki so se zbrali v lepem številu.”

Luka Bassin, trener Ilirije:

“Od Koprčanov smo dobili lekcijo iz košarke, borbenosti in odnosa do igre, tako da upam, da smo se, tako štab kot tudi igralci, iz tega nekaj naučili.”

Jan Kropf/KZS

foto: Hopsi Polzela; Sixt Primorska

Sorodni prispevki: Domžalčani pokvarili krst trenerja Ljubljančanov

Dodaj odgovor