You are currently viewing Slovenija do zaslužene uvrstitve na evropsko prvenstvo!

Slovenija do zaslužene uvrstitve na evropsko prvenstvo!

Slovenska ženska članska reprezentanca je na peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2019 zabeležila peto zmago in si tako že krog pred koncem zagotovila udeležbo na velikem tekmovanju.

Varovanke selektorja Damirja Grgića so v Helsinkih prepričljivo premagale Finsko (68:88) in se tako po lanski krstni uvrstitvi uvrstile še na svoje drugo evropsko prvenstvo, ki ga bosta med letošnjim 27. junijem in 7. julijem družno gostili Srbija in Latvija.

Čeprav so slovenska dekleta nekoliko slabše začela tekmo, tako da je moral Grgić že po nekaj minutah vzeti prvo minuto odmora, je bila razlika v kakovosti tolikšna, da vprašanja o zmagovalcu praktično ni bilo.

Slovenija je lani v Celju zmagala s 40 točkami razlike (97:57), tudi v Helsinkih pa bi se verjetno izteklo podobno, če bi Shante EvansNika Barič, Teja Oblak, Eva Lisec in ostale ves čas igrale v istem ritmu.

Slovenke so po ogrevalni prvi četrtini v višjo prestavo prestavile v drugi četrtini in z delnim izidom 15:2 (Tina Jakovina 4, Larisa Ocvirk 3, Barič, Lisec, Evans in Annamaria Prezelj 2) v 17. minuti prišle do prve dvomestne prednosti (33:22), prvi polčas pa zavoljo nizkega odstotka zadetih metov (37,8 %) zaključile z ‘le’ 14 točkami naskoka (27:41).

Breme ključne zmage jih je oviralo tudi v nadaljevanju, tako da so se Finke sredi tretje četrtine približale na 42:50, v zadnji četrtini pa so naša dekleta spet postavila stvari na svoje mesto in z delnim izidom 11:5 (Barič 5, Evans 4, Prezelj 2) v 35. minuti razliko povečala na neulovljivih 19 točk (53:72).

STATISTIKA TEKME MED FINSKO IN SLOVENIJO

Na strani slovenske reprezentance so dvomestno število točk dosegle Shante Evans (19), Zala Friškovec (17) in Eva Lisec (13), najbolj učinkovita pa je bila Evansova, ki je strelskemu izkupičku v 27 minutah igre dodala še 4 skoke, 2 podaji ter 1 pridobljeno žogo.

»Ne glede na to, da nismo odigrali spodobne tekme, smo dosegli cilj. V drugi četrtini smo stvari postavili na svoje mesto in zabeležili peto zaporedno zmago, za kar čestitam vsem igralkam, strokovnemu vodstvu reprezentance in vsem na košarkarski zvezi, ki nam vseskozi stojijo ob strani,« je po postavitvi novega mejnika v zgodovini slovenske ženske košarke povedal Damir Grgić.

Slovenija bo 21. novembra v zadnjem kolu kvalifikacij gostovala v Franciji, zmaga ali poraz z manj kot 6 točkami proti evropskim podprvakinjam pa bi ji prinesla celo prvo mesto v skupini E in s tem mesto nosilke na žrebu skupin evropskega prvenstva v Beogradu.

Jan Kropf/KZS

foto: FIBA

Sorodni prispevki: Slovenke po potrditev vstopnice za EP 2019

Dodaj odgovor