You are currently viewing Ljubljanska trdnjava neosvojena samo še v državnem prvenstvu

Ljubljanska trdnjava neosvojena samo še v državnem prvenstvu

Po Ligi prvakov je Petrol Olimpija v areni Stožice prvič izgubila še v elitni regionalni ligi ABA. Njeno trdnjavo je kot prva osvojila zagrebška Cibona, ki je šele po dramatičnem podaljšku zmagala s tesnih 80:78.

Tekmo 5. kola so bolje začeli hrvaški državni podprvaki, ki so v 3. minuti povedli z 8:2, potem pa so svoje roke naravnali tudi slovenski državni prvaki in z 10 zaporednimi točkami v 7. minuti prevzeli vodstvo (10:8), prvo četrtino pa po silovitem zabijanju Blaža Mesička dobili z 19:15.

Gostitelji so z učinkovito igro nadaljevali tudi na uvodu druge četrtine in z delnim nizom 8:0 (Jusuf Sanon 4, Bojan Radulović in Mesiček 2) v 16. minuti prednost povišali na 10 točk (29:19), v drugi polčas pa odnesli točko naskoka manj (34:25).

Najdaljši odmor zmajem ni dobro del, saj po vrnitvi na igrišče niso več kazali tolikšne odločnosti, to pa se je odrazilo tudi pri zgrešenih metih in izgubljenih žogah. Volkovi so na drugi strani ostali osredotočeni, v tretji četrtini znižali zaostanek na 2 točki (48:46), nato pa budno čakali na svojo priložnost za preobrat.

Dočakali in tudi izkoristili so jo v 35. minuti, ko so s 4 zaporednimi točkami Marka Ljubičića povedli s 57:55. Ljubljančani so odgovorili z delnim nizom 6:0 in se 23 sekund pred koncem rednega dela tekme oddaljili na 66:61.

Ko se je že zdelo, da je srečanje odločeno, pa je sledilo veliko presenečenje Cibone. Zagrebčani so zaigrali na vse ali nič, hrabra igra pa se jim je obrestovala, saj so s pomočjo Ljubičića, Brandisa Raleyja Rossa in Ivana Novačića izid 4 sekunde pred iztekom četrte četrtine poravnali na 68:68 in izsilili podaljšek.

V dodatnih petih minutah je bil rezultat zadnjič poravnan 17 sekund pred koncem, ko je za 78:78 zadel Mesiček, v zadnjem napadu gostov pa je odgovornost na svoja pleča prevzel Ljubičić, vodil žogo čez celo igrišče, preigral Jana Špana, Aleksandra Lazića in še Mirzo Begića ter s polaganjem zadel met za zmago.

STATISTIKA TEKME MED OLIMPIJO IN CIBONO 

Na strani zmagovalcev se je za najkoristnejšega igralca izkazal Američan Brandis Raley Ross, ki je dosegel 20 točk, 5 skokov in podaj ter 2 pridobljeni žogi, na strani poražencev pa je bil najbolj učinkovit Mirza Begić, ki je zbral 17 točk, 7 skokov in 2 blokadi.

V 5. kolu lige ABA je poraz zabeležila tudi Krka, ki je v petek po slabši igri v prvem polčasu (51:32) izgubila na gostovanju pri bosanski Igokei (91:73). Najkoristnejši igralec Novomeščanov je bil Miha Škedelj, ki je vknjižil 10 točk, 7 skokov, 2 podaji ter 1 blokado in pridobljeno žogo.

Jan Kropf

foto: Petrol Olimpija/Aleš Fevžer

Sorodni prispevki: Olimpija doživela največji poraz v Ligi prvakov

Dodaj odgovor