You are currently viewing Neporaženim Slovenkam lahko evropsko prvenstvo vzame le čudež

Neporaženim Slovenkam lahko evropsko prvenstvo vzame le čudež

Oslabljena slovenska ženska članska reprezentanca je na Kreti po Islandiji (58:94) premagala tudi gostiteljico Grčijo (70:77) in si s četrto zaporedno zmago na stežaj odprla vrata evropskega prvenstva, ki ga bosta naslednje leto družno gostili Francija in Španija.

Varovanke selektorja Damirja Grgića v kvalifikacijah za prihajajoče veliko tekmovanje stare celine še naprej navdušujejo. Po štirih tekmah imajo namreč prav toliko zmag, z vodilnim mestom v skupini A pa dirjajo proti njihovemu tretjemu evropskemu prvenstvu zapovrstjo.

Slovenke so Islandke odpravile praktično že v prvem polčasu (31:58), proti Grkinjam pa so brez vnovične pomoči kapetanke Nike Barič in s koronavirusom ravno tako okužene Tine Jakovine do zmage prišle po bistveno težji poti.

Obračun pred praznimi tribunami športne dvorane Dyo Aorakia so bolje začela naša dekleta, ki so na krilih Shante Evans in Eve Lisec že v 4. minuti povedla za 8 točk (5:13), po približanju tekmic pa ostala zbrana in z izvrstnim metom za dve točki (11/15 oz. 73,3 %) prvo četrtino dobila z 28:20.

V drugi četrtini so gostiteljice zaigrale bolje in v 15. minuti zaostanek znižale na vsega točko razlike (31:32), a proti osredotočenim gostinjam tudi to ni bilo dovolj za preobrat, saj so slovenske košarkarice v preostanku prvega polčasa s še naprej razigranim dvojcem EvansLisec prednost povečale nazaj na 5 točk, na glavni odmor pa odšle z naskokom 2 točk (36:38).

Po vrnitvi na parket je Slovenija v vodstvu ostala vse do 23. minute, ko je Grčija prvič na tekmi povedla (39:38), potem pa je naša izbrana vrsta znova prevzela pobudo in s kolektivno igro v ospredje potisnila 21-letno Aleksandro Krošelj. Mladenka je ponujeno priložnost izkoristila z 8 doseženimi točkami in 2 pridobljenima žogama, ko se je med strelke vpisala tudi Maruša Seničar in ko je bila z razdalje uspešna še Lea Debeljak, pa je semafor zopet kazal bolj ugoden izid 53:64.

V zaključku tekme bi kaj kmalu lahko doživeli dramatičen preobrat, saj sta Evansova in Teja Oblak dobre tri minute pred koncem prejeli izključujočo peto osebno napako, a se to na srečo ni zgodilo.

Njune soigralke so se še enkrat več izkazale za psihično dovolj močne, da so nadoknadile tudi ta primanjkljaj. V kriznih minutah so se najbolj izkazale Lisčeva, Seničarjeva in Debeljakova. Prva je v preostalem času v obrambi pobrala kar 4 skoke, v napadu pa dosegla koš pod izsiljeno osebno napako, druga je prispevala 2 napadalna skoka in 1 podajo, tretja pa je s svojo drugo trojko razblinila še zadnje upe Grkinj in postavila končni rezultat tekme.

STATISTIKA TEKME

Prva strelka in najkoristnejša igralka srečanja Shante Evans se je po 28 minutah igre ustavila pri 22 točkah, 9 skokih in 2 podajah, na strani zmagovalk pa so dvomestno število točk vknjižile še Eva Lisec (12 in 8 skokov), Aleksandra Krošelj, Lea Debeljak in Annamaria Prezelj (vse tri po 10).

»Čestitke igralkam, strokovnemu štabu in seveda tudi Košarkarski zvezi Slovenije, saj smo si s to zmago na stežaj odprli vrata na tretje zaporedno evropsko prvenstvo. Tu na Kreti smo potrdili, da ima slovenska ženska košarka velik potencial in da je pred njo še veliko svetlih trenutkov. Tekma je bila glede na okoliščine sila neugodna. Dve igralki sta ostali v hotelu, tudi ostale niso v ritmu tekem, a v odločilnih trenutkih smo zadeli nekaj težkih metov in s pravim karakterjem prišli do uspeha. V februarskim ciklu želimo nadaljevati zmagovalno pot in ti zadnji dve tekmi izkoristiti za priprave na EP ter vključitev še nekaterih igralk v sistem igre, saj so danes dokazale in imamo iz tekme v tekmo širšo bazo ključnih igralk,« je po podaljšanju zmagovitega niza povedal selektor reprezentanca Damir Grgić.

Reprezentanca Slovenije bo zadnji del kvalifikacij odigrala na domačih tleh. Četrtega februarja bo v Ljubljani najprej gostila Bolgarijo, dva dni kasneje pa še Islandijo.

Jan Kropf

foto: FIBA

Dodaj odgovor