You are currently viewing Kadetinje v velikem slogu do zlate medalje

Kadetinje v velikem slogu do zlate medalje

Slovenska ženska reprezentanca do 16 let je v finalu evropskega prvenstva divizije B z 71:56 premagala izbrano vrsto Portugalske in v bolgarski prestolnici Sofiji brez enega samega poraza osvojila zgodovinski naslov evropske prvakinje.

Slovenke so na poti do prestola nanizale osem zaporednih zmag, niz neporaženosti pa jim je poleg več kot zaslužene zlate medalje prinesel še težko pričakovano vrnitev v elitno divizijo.

Naše košarkarice so obračun s Portugalkami začele hrabro in že v uvodnih minutah povsem zagospodarile na igrišču. Semafor je kot prva prižgala Zala Šrot, po njenih uvodnih dveh točkah pa so se med strelke vpisale še Anja Dragar, Ana Vita Mićunović, Mojca Jelenc in Tara Pulević ter Sloveniji že v prvi četrtini priigrale dvomestno prednost (15:7).

Varovanke trenerja Gašperja Sluge so ritem igre narekovale tudi v drugi četrtini, v kateri so svoj naskok z 22 doseženimi točkami (Pulević 7) povišale na 15 točk (37:22), zmagovalke tekme pa dokončno odločile sredi tretje četrtine, v kateri so z delnim nizom 11:6 (Jelenc 5) razliko povečale že na velikih 20 točk (48:28).

STATISTIKA TEKME MED SLOVENIJO IN PORTUGALSKO

Kapetanka Mojca Jelenc je do konca tekme vknjižila svojega drugega dvojnega dvojčka na prvenstvu (15 točk in 10 skokov) ter si z Zalo Šrot (11 točk, 9 skokov, 3 podaje in 2 blokadi) sestrsko razdelila naziv najkoristnejše igralke finala, po zadnjem sodnikovem žvižgu pa so jo organizatorji tekmovanja razglasili še za najbolj učinkovito igralko celotnega evropskega prvenstva.

Na njem je 197 cm visoka košarkarica v 23 minutah na srečanje povprečno dosegala 10,9 točke, 6,1 skoka, 2,1 podaje in 1,6 blokade. Z naše strani si Mojca posebno pohvalo zasluži tudi za najbolj natančno izvajanje prostih metov, saj je na prvenstvu od 25 poskusov zgrešila le 3.

V izbrani vrsti Slovenije je bila tekom prvenstva sicer najkoristnejša igralka Hana Ivanuša, ki je bila s povprečjem 20 minut, 11 točk, 5,8 skoka, 2 pridobljenih žog in 1,3 podaje tudi naša prva strelka in tretja najboljša skakalka.

»Igralke so še enkrat več pokazale, da so prave zmagovalke. Po polfinalni zmagi se niso zadovoljile, temveč v finalu odigrale dobro tekmo in zasluženo dvignile lovoriko. Čestitke vsem za osvojeno prvo mesto brez praske in nasplošno dobro reprezentančno akcijo. To je velik uspeh za slovensko žensko košarko. Zahvala sodelavcem v strokovnem štabu – Blaž, Luka, Vesna, Rok in Tomo so dodali svojo vrednost h končnemu uspehu. Zahvala tudi vsem zvestim navijačem za vso podporo, ki smo jo bili deležni. In srečno vsem v novi sezoni,« je po osvojenem naslovu evropskih prvakinj povedal slovenski selektor Gašper Sluga.

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki: Slovenija v finalu evropskega prvenstva!

Dodaj odgovor