You are currently viewing Mlajši člani za uvod proti predlanskim prvakom

Mlajši člani za uvod proti predlanskim prvakom

Slovenska moška reprezentanca do 20 let bo danes ob 13.15 uri v izraelskem Tel Avivu začela z nastopi na evropskem prvenstvu divizije A, na katerem naslov prvaka branijo prav gostitelji.

Prvi tekmeci naših fantov bodo Grki, predlanski zmagovalci, ki so na lanskem tekmovanju stare celine osvojili 13. mesto in s tem kot zadnji obstali med evropsko košarkarsko elito.

Grčija je od lanske dvanajsterice v svoji ekipi zadržala kar polovico igralcev, med drugimi tudi organizatorja igre Dimitrisa Moraitisa ter dvojčka na položaju branilca, Panagiotisa in Georgiosa Kalaitzakisa, ki so v lanski postavi predstavljali drugega, četrtega in petega najkoristnejšega igralca.

Slovenija je lani nastopala na prvenstvu divizije B, kjer je osvojila srebrno kolajno in se z njo vrnila v prvo divizijo, kjer je največji uspeh vknjižila v letih 2000 in 2004, ko se je povzpela na sam prestol.

V Bolgariji je bil v naši izbrani vrsti najbolj učinkovit krilni center Jurij Macura, ki ga letos žal ni več v moštvu, zato pa v njem še zmeraj najdemo petega in šestega najkoristnejšega igralca lanskoletne zasedbe, kapetana na poziciji krila Miho Škedlja in krilnega centra Jakova Stipaničeva.

Slovenske barve bodo branili tudi Jernej Andolšek Heine, Adrian Hirschmann, Adrian Jogan, Nejc Klavžar, David Kralj, Jure Ličen, Leon Stergar, Jakob Strel, Tim Tomažič in Stefan Tovilović, ki bodo v Izraelu pod vodstvom novega selektorja Dejana Jakare skušali doseči najboljši možen rezultat.

»Mislim, da smo za evropsko prvenstvo dobro pripravljeni. Fantje so celotne priprave delali odlično, vedo kaj je potrebno za uspeh. Turnirski sistem je seveda nekaj drugega kot tekme med sezono. Igralci morajo zelo hitro sprejeti informacije o nasprotniku, saj se tekme vrstijo ena za drugo in tudi tu mislim, da smo naredili korak naprej, kar sta nam dala dva pripravljalna turnirja. Kljub nekaterim odpovedim in poškodbam imamo zelo homogeno ekipo in komaj čakamo na začetek prvenstva,« je pred tekmo z Grčijo dejal Dejan Jakara.

Slednji se bo s svojimi varovanci v skupini D zoperstavil še Litvi in Poljski. Litovci so se na lanskem prvenstvu divizije A prebili do 9. mesta, Poljaki pa so v diviziji B z zmago nad Slovenci postali evropski prvaki.

Jan Kropf

foto: FIBA

Sorodni prispevki: Prihodnost slovenske košarke se bo razvijala v Srbiji

Dodaj odgovor