You are currently viewing Olimpija do pomembne zmage v boju za obstanek

Olimpija do pomembne zmage v boju za obstanek

Ekipa Petrola Olimpije je sinoči v areni Stožice gostila tekmo 15. kola regionalne lige ABA in z veliko zmago proti srbski Megi Bemax prekinila niz treh zaporednih porazov.

Ljubljančani so podprvake izpred treh let premagali z rezultatom 91:78, do šele petega uspeha med jadransko druščino pa prišli v zadnjih petih in zato še kako napetih minutah igre.

V prvem polčasu so v zmago domačinov verjeli le njihovi najbolj zvesti navijači, saj so slovenski državni prvaki v 13. minuti zaostajali že za 14 točk (15:29), po tretji četrtini pa je bilo vse drugače.

Zmajem je namreč v tretjem delu igre uspel preobrat iz sanj. Zaostanek 8 točk (35:43) iz prvih 20 minut sta začela topiti Miha Lapornik in Luka Šamanić, ko se je končno razigral še Marvin Jones pa je dvobojevalce v 25. minuti ločevala samo še točka razlike (48:49). V preostalih minutah so pobudo znova prevzeli gostje in zopet pobegnili na +9, zaključek tretje četrtine pa je pripadel Domnu Lorbku in Jusufu Sanonu, ki sta s skupnimi 5 točkami izid poravnala na 61:61.

Težko pričakovano četrto četrtino so bolje začeli gostitelji, ki so v prvo vodstvo po prvi četrtini prešli z 8 zaporednimi točkami (69:63; Lorbek 6, Igor Tratnik 2), po približanju Srbov na -1 (72:71) pa ohranili mirne živce in med 36. in 39. minuto z delnim izidom 12:2 (Marko Simonović 5, Igor Tratnik 4, Lorbek 3) naskok povišali na odločilnih 11 točk (84:73).

STATISTIKA TEKME MED OLIMPIJO IN MEGO

Glavni junak srečanja je bil Domen Lorbek, ki se je na koncu ustavil pri 23 točkah, 5 izsiljenih osebnih napakah, 2 podajah ter 1 skoku in pridobljeni žogi (indeks 25), dvomestno število točk pa sta dosegla še Jan Špan in Miha Lapornik (oba po 13 točk).

»Velika zmaga za nas. Še posebej ob razporedu, ki se nam obeta. Čaka nas peklenski mesec. Fantje, katerim se po tekmi tudi čestital, so zelo veseli. A časa za slavje ni, saj nas že v ponedeljek čaka enako pomembna tekma v pokalu Spar. Tehtnica se je na našo stran prevesila v trenutku, ko se je poškodoval najboljši obrambni košarkar Mege, Adam Mokoka. S tem je padla intenzivnost njene obrambe, mi pa smo se s hrabro igro razigrali. Megi želim, da bi se uvrstila v končnico lige ABA,« je po zmagi dejal Olimpijin trener Aleksandar Nikitović.

Olimpija je s 5. zmago z 11. napredovala na 9. mesto, novomeška Krka pa po 3. zaporednem porazu, ki ji ga je v soboto v Beogradu prizadejal Partizan (87:55), ostaja na zadnjem, 12. mestu.

Jan Kropf

foto: Petrol Olimpija/Aleš Fevžer

Dodaj odgovor