You are currently viewing KZS praznuje okroglo obletnico

KZS praznuje okroglo obletnico

Košarkarska zveza Slovenije bo v sredo slavila okrogli jubilej, ki ga bo v letu 2020 dodobra obeležila. Ob praznovanju 70. obletnice pripravlja veliko zanimivosti, v katere bo zajela vse ljubitelje košarke.

Naša krovna košarkarska zveza bo proslavo začela na ljubljanskem taboru, kjer je daljnega leta 1950 potekala ustanovna skupščina zveze. Slednja je tedaj povezala vsa obstoječa košarkarska društva in zveze, ki so bile pred tem del Fizkulturne zveze Slovenije (FZS).

Leta 1949 je Zveza športnih iger Slovenije imenovala iniciativni odbor, ki naj bi pripravil ustanovno skupščino, vodil pa ga je Adi Klojčnik. Poleg njega med ustanovitelje Košarkarske zveze Slovenije štejemo še njenega prvega predsednika Tineta Benedičiča, Petra Breznika, Marka Deua, Danila Erbežnika, Staneta Fugino, Dušana Kita, Mirana PočkarjaVojmila Šerbca in Tugomirja Vozlja.

Skupščina se je slovensko košarko na višji kakovostni nivo sprva skušala dvigniti z vzgojo strokovnega kadra in izgradnjo športnih objektov, posebno pozornost pa je pri tem posvečala tudi popularizaciji košarke med mladimi ter tesnem sodelovanju z zvezo za telesno vzgojo Partizan in ostalimi športnimi zvezami.

Košarkarska zveza Slovenije je ob koncu leta 1950 združevala 19 sekcij in imela 630 članov, 70 let kasneje pa je vanjo včlanjenih 134 registriranih klubov oziroma društev.

V letošnji tekmovalni sezoni ima od kategorije U13 pa vse do članske kategorije podeljeno pravico nastopa 8.929 domačih igralcev in igralk ter 206 tujcev in tujk. Od leta 2000, ko je bil vzpostavljen nov registracijski sistem, pa je vseh registriranih domačih igralcev 44.445, tujcev pa 1.668.

Slavnostno leto se bo s posebnim presenečenjem nadaljevalo junija, glavno praznovanje pa se bo odvilo jeseni, ko bo luč sveta ugledal film o nepozabni poti slovenske izbrane vrste na evropski prestol.

Jan Kropf

foto: KZS

Dodaj odgovor