You are currently viewing Slovenija ostala brez organizacije EP 2021

Slovenija ostala brez organizacije EP 2021

Slovenski košarkarski navdušenci na žalost ne bomo mogli spremljati novega evropskega prvenstva na domačih tleh. Člani odbora FIBA Europe namreč branilki naslova Sloveniji, kljub odlični predstavitvi projekta in dejstvu, da poleg Nemčije, Italije in Češke v tem trenutku edina izpolnjuje vse zahtevane kriterije, niso zaupali organizacije ene od skupin EP leta 2021.

Naslednje tekmovanje stare celine bo tako med 2. in 19. septembrom potekalo na Češkem (Praga), v Gruziji (Tbilisi), Italiji (Milano) in Nemčiji (Köln). Skupinski del bomo spremljali v Pragi, Tbilisiju, Milanu in Kölnu, sklepni del pa se bo odvijal v Berlinu.

Istega leta bo na sporedu tudi žensko evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 17. in 27. junijem družno gostili letošnji finalistki, podprvakinja Francija in prvakinja Španija. Skupinski del se bo odigral v Valencii in Lyonu, izločilni del prvenstva pa se bo dogajal v Parizu.

Omenjeni štirje organizatorji prihodnjega EuroBasketa so že neposredno uvrščeni na prvenstvo. Po trenutni zamisli FIBA Europe je prav tako jasno, da bodo te reprezentance kljub temu igrale kvalifikacije. Ni pa še povsem znano, ali bodo njihovi rezultati šteli in koliko ekip se bo iz teh skupin uvrstilo na samo prvenstvo.

Žreb kvalifikacijskih skupin moškega in tudi ženskega evropskega prvenstva se bo izvedel 22. julija.

Sicer pa je sistem kvalifikacij, v primerjavi s prejšnjim, spremenjen, saj bodo prvenstva zdaj potekala na štiri leta. Dvaintrideset moških ekip bo razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh terminih oziroma kvalifikacijskih oknih – med 17. in 25. februarjem 2020, med 23. novembrom in 1. decembrom 2020 ter med 15. in 23. februarjem 2021. Na prvenstvo se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine.

»Čestitam vsem izbranim gostiteljem za organizacijo evropskega prvenstva leta 2021. Zahvaljujem se vsem sodelavcem na Košarkarski zvezi Slovenije za izredno pripravo in prezentacijo naše kandidature. Žal se ni izšlo, da bi Ljubljana dobila izvedbo ene skupine EuroBasketa, čeprav je bilo narejeno vse, da bi se to zgodilo. Upamo, da bo dogodek vrhunski. Izbrani gostitelji so dobri, upam pa, da bo tudi Gruzija izpolnila svoje obljube o dokončanju izgradnje nove dvorane,« je po odločitvi iz Münchna povedal predsednik KZS Matej Erjavec.

KZS

foto: FIBA

Dodaj odgovor